Ελλάδα

Εφιαλτική κατάσταση στην Εύβοια – Η φωτιά περικυκλώνει χωριά – «Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα θα καούμε ζωντανοί»

08.08.2021 | 06:22 Eνσωμάτωση

Δύσκολες ώρες περνά για έκτη ημέρα η Εύβοια, η οποία ζει έναν πύρινο εφιάλτη διαρκείας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας νέοι οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ σε ετοιμότητα είναι σκάφη σε περιοχές που κινδυνεύουν, προκειμένου να μεταφέρουν πολίτες, αν χρειαστεί.

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε μεταφέροντας την κατάσταση ο πρόεδρος της κοινότητας Γούβες Ευβοίας, κ. Βαγγέλης Τριανταφύλλου.

«Η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια και το χωριό μας είναι αποκαρδιωτική. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Είναι στο 1,5 χλμ. έξω από το χωριό. Κατεβαίνει προς Γούβες από Αγδίνες, και το άλλο μέτωπο κατεβαίνει από Τσαπουρνιά. Έχει ξεκινήσει διαδικασία εκκένωσης από το βράδυ και στους Γούβες και στο Καστρί. Κάποιοι άνθρωποι έχουμε παραμείνει εδώ να βοηθήσουμε. Υπάρχει πλωτό μέσο στο Πευκί, και περιμένει εκεί αν χρειαστεί κάτι. Θέλω να κάνω μια έκκληση με το πρώτο φως της ημέρας να έχουμε εναέρια μέσα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Και εννοείται και ενίσχυση από πεζοπόρα τμήματα», είπε ο κ. Τριανταφύλλου.

«Καίγονται για την ώρα δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εικόνα για σπίτια στην περιοχή που να έχουν καταστραφεί. Γενικά ακούμε ότι έχουν γίνει πολλές ζημιές», συνέχισε ο ίδιος.

«Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Γούβες, Αγριοβότανο, Καστρί. Έχει φύγει από το βράδυ ο κόσμος. Κάποιοι πήγαν σε συγγενικά σπίτια. Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα να σώσουν την κατάσταση, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Στο χωριό, στην είσοδο είναι δύο πυροσβεστικά», κατέληξε ο κ. Τριανταφύλλου, επαναλαμβάνοντας την άμεση ανάγκη για ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή.

 «Θα καούμε ζωντανοί»

«Είμαστε μόνοι μας, αν δεν έρθουν τα αεροπλάνα να κάνουν ρίψεις, θα καούμε ζωντανοί. Η φωτιά είναι σε απόσταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο από το χωριό. τα εναέρια μέσα έρχονται, κάνουν κάποιες ρίψεις και εξαφανίζονται. Καίγονται τα χωριά, καίγονται τα Ελληνικά, καίγονται τα Βασιλικά, τώρα καίγονται οι Γούβες. Η εστία είναι πολύ κοντά στο χωριό. Όλα τα πυροσβεστικά που έχουν έρθει δεν επεμβαίνουν καθόλου. Περιμένουν να έρθει η φωτιά στο χωριό για να επέμβουν. Υπάρχει μόνο ένα πυροσβεστικό στο βενζινάδικο του χωριού και τίποτε άλλο», είπε ο κ. Θανάσης Γιαννάκος, κάτοικος στις Γούβες.

«Σε όλη την περιοχή πρέπει να έχουν καεί παραπάνω από 300.000 στρέμματα. Έχει καταστραφεί ο τόπος μας. Αυτή την ώρα απειλούνται τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Ελληνικά, Αγριοβοτάνι. Στα Ελληνικά η φωτιά είναι γύρω από το χωριό. Μόνο τα εναέρια μέσα θα μας σώσουν. Στο χωριό υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι, δε θέλουν να παρατήσουν τα σπίτια τους. Η αστυνομία πήγαινε πόρτα – πόρτα να ενημερώσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι. Αστυνόμευση υπάρχει, πυρόσβεση δεν υπάρχει», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η εκκένωση έγινε γύρω στις 23.30. Στο σημείο οι άνεμοι έχουν κάπως κοπάσει. Αλλά είμαστε πολύ κοντά στην φωτιά, δεν είναι θέμα ανέμων πια. Ό,τι βρίσκει μπροστά της το καίει. Αν μπει στο χωριό θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση», είπε ακόμα ο κ. Γιαννάκος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρινή Έκδοση - 08/08/2021