Ελλάδα

Πυρκαγιές – Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Μάχη της Πυροσβεστικής με τον χρόνο

04.08.2021 | 20:09 Eνσωμάτωση

Δραματικές είναι οι ώρες στην Εύβοια. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στις Ροβιές έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τον χρόνο και να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, καθώς σε λίγη ώρα δε θα είναι διαθέσιμα τα εναέρια μέσα.

Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά, με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή.

Στις 14:20 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ροβιές και Παλαιοχώρι προς Αιδηψό.

Πέρα από τις Ροβιές, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Καλαμούδι, Παλαιοχώρι, Δαμιά, ενώ και στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ βρίσκονται καλόγεροι.

Λίγο νωρίτερα, αποκλεισμένοι πολίτες μεταφέρθηκαν με το καράβι σε ασφαλές σημείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έφτασε στις Ροβιές ferry boat, ούτως ώστε να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους. Ανάμεσα τους υπήρχαν έγκυες και μωρά. Συνολικά 85 άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Αιδηψού.

Τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν γίνει στάχτη, με τους κατοίκους να τρέχουν στη θάλασσα προκειμένου να σωθούν. Τρεις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας με εγκαύματα στα χέρια.

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας Κέντρα Υγείας & το νοσοκομείο Χαλκίδας

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Εύβοια μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ενισχύθηκε με ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και επιπλέον φορητές φιάλες οξυγόνου που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Αρχαία Ολυμπία

Η φωτιά, που ξέσπασε στην περιοχή Ηράκλεια στην Αρχαία Ολυμπία, μαίνεται με τις Αρχές να δίνουν εντολή για εκκένωση οικισμών.

Εκτος ελέγχου είναι η πυρκαγιά στην Ηλεία. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους, καθώς πλέον η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πουρνάρι, Πλάτανο και Πελόπιο.

Μάλιστα, από την Πυροσβεστική δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και η κοινότητα Μιράκα, λόγω των δύο πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην ευρύτερη περιοχή της Ηράκλειας και της Μιράκα.

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για την εκκένωση των κοινοτήτων Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι στην Ολυμπία.

Μήνυμα του 112

Λίγο μετά τις 18:00 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αρχαία Ολυμπία. «Αν βρίσκεστε στην Αρχαία Ολυμπία εκκενώστε τώρα προς Μουριά από Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας» αναφέρει το μήνυμα.

Νωρίτερα, είχε σταλεί μήνυμα για την εκκένωση 7 χωριών έλαβαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μαίνεται μεγάλη Πυρκαγιά.

Πρόκειται για το Πελόπιο, τον Πλάτανο, τον Κοσκινά, τον Μάγειρα, τον Κλαδέο, την Καυκωνία και το Χελιδόνι.

«Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο, εκκενώστε τώρα προς Πύργο από Εθνική Οδό Τρίπολης-Ολυμπίας. Αν βρίσκεστε, στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι, εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διακοπή κυκλοφορίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως – Πύργου, από το 124ο χλμ μέχρι και το 13ο χλμ έχιε διακοπή.

Με ανακοίνωσή της η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην μετακινούνται λόγω πυρκαγιών προς Ηρακλειά, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Χελιδόνι, Πουρνάρι , Καυκωνία και Μοίρακα καθώς στις περιοχές πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Στην Αρχαία Ολυμπία μεταβαίνουν Μενδώνη & Χρυσοχοΐδης

Στην Αρχαία Ολυμπία μεταβαίνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Στην περιοχή μεταβαίνει επίσης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/08/2021