Ελλάδα

Πού οφείλεται η «έκρηξη» γυναικοκτονιών; Ο Άγγελος Τσιγκρής εξηγεί στο ΜEGA

04.08.2021 | 09:19 Eνσωμάτωση

Στην πανδημία οφείλεται η «έκρηξη» της δολοφονίας γυναικών εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» ο καθηγητής εγκληματολογίας, Άγγελος Τσιγρής, τονίζοντας ωστόσο ότι παρόλου που οι κυρίως εγκληματούν οι άνδρες, τα περισσότερα θύματα είναι… άνδρες.

«Άλλαξε η εγκληματικότητα γιατί άλλαξε η κοινωνία. Αυτά πάνε ταυτόχρονα. Όταν αλλάζει η κοινωνική οργάνωση, αλλάζει και η εγκληματικότητα που την ακολουθεί. Επηρέασε και η πανδημία, και πλέον θα υπάρχει μια νέα εγκληματικότητα, σχετικά πιο παράλογη. Όταν αλλάζει η εγκληματικότητα, αλλάζει σε όλα τα στάδια» ανέφερε ο καθηγητής.

«Σήμερα έχουμε κλιμάκωση διεθνή των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, τουλάχιστον 30%. Τα εγκλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, από ερωτικός πάθος, έχουν αυξηθεί» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιγκρή στην Ελλάδα γίνονται 350 ανθρωποκτονίες κάθε χρόνο. Πέρυσι δολοφονήθηκαν τέσσερις γυναίκες, ενώ φέτος μέχρι στιγμής 7. «Η εγκληματικότητα είναι καθαρά αντρική υπόθεση. Η Ελλάδα έχει 35 καταστήματα κράτησης. Το ένα είναι γυναικών, τα υπόλοιπα ανδρών».

Όπως ανέφερε ο εγκληματολόγος, 9/10 στους δράστες είναι άνδρες και 8/10 θύματα άνδρες. «Το 20% των θυμάτων που είναι γυναίκες, θα γίνει 30% από φέτος και μετά. Ίσως λίγο παραπάνω. Όταν θα έρθουμε πάλι σε κοινωνική συμβίωση με τους παλιούς όρους, τότε πάλι η εγκληματικότητα θα εξισορροπήσει ξανά» συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να περιμένουμε περιστατικά ακραίας, δυσανάλογης περίπτωσης βίας. Μετά από ένα χρόνο, θα ισορροπήσει η κατάσταση στο πρότερο σημείο» κατέληξε ο Άγγελος Τσιγκρής.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 04/08/2021