Σε αναζήτηση στέγης βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, μετά τον διορισμό τους.
Σε αναζήτηση στέγης
Ο Θοδωρής Πέτκος είναι ένας από τους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο τέτοια εποχή περιμένουν μήνυμα στο κινητό για να μάθουν σε ποια περιοχή της Ελλάδας θα διδάξουν. Ίσως λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, ίσως στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Με μισθό 950 ευρώ, ξεκινά αγώνα δρόμου για να βρει σπίτι.
«Να καταβάλλω δύο ενοίκια μπροστά για να κλείσω το σπίτι, μιλάμε για ένα κόστος περίπου 2 με 2.500 ευρώ».
Την ίδια αγωνία έχει και η Ξανθίππη, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι δουλεύει σεζόν για να καλύψει τα έξοδα της μετακόμισης.
«Μας λένε να πάμε Σεπτέμβρη και να φύγουμε Μάιο. Αναγκαζόμαστε να μένουμε σε AirBnB».
Έντονο το πρόβλημα εύρεσης στέγης
Τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας σχεδιάζουν προγράμματα ανέγερσης κατοικιών και επιδότησης ενοικίου, ωστόσο το πρόβλημα επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά.
Το πρόβλημα εύρεσης κατοικίας είναι ιδιαίτερα έντονο στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου η εξάπλωση βραχυχρόνιων και τουριστικών μισθώσεων έχει περιορίσει τα ακίνητα που διατίθενται.
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κάθε Σεπτέμβριο βρίσκονται με μία βαλίτσα στο χέρι, κάνουν μία νέα αρχή, κάθε φορά με την ίδια αγωνία.