Κόσμος

Τουρκία – Στο έλεος των πυρκαγιών τουριστικά θέρετρα & χωριά

03.08.2021 | 13:19 Eνσωμάτωση

Δραματική είναι η κατάσταση στη νότια Τουρκία, στις περιοχές απέναντι από τη Ρόδο, όπου ολόκληρες επαρχίες είναι στο έλεος της φωτιάς, ενώ κάτοικοι και πυροσβέστες αγωνίζονται να δαμάσουν τα πύρινα μέτωπα.

Οι εικόνες από δυο δραματικά ρεπορτάζ μέσα στις φωτιές προκαλούν σοκ.

Το ένα είναι από δημοσιογράφους της εφημερίδας Χουριέτ που παραλίγο να εγκλωβιστούν στις φλόγες στο Χισαρονού της Μαρμαρίδας. Προσπαθώντας να επιστρέψουν στο σημείο όπου είχαν παρκάρει το αυτοκίνητό τους διαπίστωσαν ότι όλη η συνοικία καιγόταν.

Με τις φλόγες να τους πλησιάζουν απειλητικά και μέσα στον πανικό κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο αυτοκίνητο που έκαιγε αλλά πήρε μπροστά. Όταν απομακρύνθηκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα διαπίστωσαν ότι το πίσω μέρος του ΙΧ είχε πάρει φωτιά, που έσβησαν τελικά οι πυροσβέστες.

Το άλλο ρεπορτάζ είναι δημοσιογράφου του βρετανικού δικτύου Skynews, η οποία κατέγραψε τις απεγνωσμένες προσπάθειες χωρικών να σώσουν το χωριό Τσοκερτμέ, κοντά στην Αλικαρνασσό.

Με καθυστέρηση έφτασε μικρή δύναμη της πυροσβεστικής από την Κωνσταντινούπολη, ενώ οι ντόπιοι προσπαθούσαν με λάστιχα, κουβάδες και μπουκάλια να σταματήσουν τις φλόγες. Όμως η φωτιά θέριεψε, περικύκλωσε το χωριό και διατάχθηκε η εγκατάλειψή του.

Στο ρεπορτάζ της Αλεξ Κρόφορντ που έχει εμπειρία από εμπόλεμες ζώνες καταγράφεται η απόγνωση και η οργή των πολιτών για την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος Μπαχτσελί μιλούν για εμπρησμού και κατηγορούν την αντιπολίτευση για πολιτική σπέκουλα πάνω στα καμένα.

Όμως χθες αποκαλύφθηκε μια πολύ σοβαρή διάσταση της κρίσης. Ότι στις 28 Ιουλίου, δηλαδή την ημέρα που ξέσπασαν ταυτόχρονα δεκάδες πυρκαγιές στα τουριστικά θέρετρα, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος που επιτρέπει τουριστικές επενδύσεις σε δάση και παραλίες.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές. Οι τουρκικές αρχές δεν δίνουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις καμένες περιοχές, όμως υπάρχουν εκτιμήσεις για πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/08/2021