Πολιτική

Κοινό μέτωπο Ελλάδας Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

28.07.2021 | 20:14 Eνσωμάτωση

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι παράνομες ενέργειές της στο Βαρώσι προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν, έστειλαν οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.

Για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Αμμόχωστο αποκλείοντας τις επιδιώξεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

«Και φυσικά στο κυπριακό θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πρόσφατες απαράδεκτες εξελίξεις που – όπως γνωρίζετε – αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας έστειλε σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα.

«Θα συνεχίσουμε να παίζουμε ένα ζωτικό ρόλο και να αναζητάμε ευρύτερες συνεργασίες, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και διεθνώς γιατί υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες», σημείωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

«Να δουλέψουμε μαζί για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Οι τρεις ηγέτες ξεκάθαρα αποδοκιμάσαν τις τουρκικές επιδιώξεις στο Κυπριακό και σε κοινή δήλωσή τους τόνισαν ότι όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρέπει να σταματήσουν.

Και η ΕΕ αποδοκίμασε την Άγκυρα μέσω του ύπατου εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής προκαλώντας δυσφορία στη γειτονική χώρα και ικανοποίηση στην Αθήνα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/07/2021