Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Αύξηση 2% ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Αντιδρά η αντιπολίτευση

26.07.2021 | 21:11 Eνσωμάτωση

Από τον Ιανουάριο του 2022 αυξάνεται ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κύβος ερρίφθη για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξάνεται κατά 2% όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων.

«Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική. Αλλά η κατεύθυνσή της παραμένει ουσιαστική διότι δείχνει ότι σταθερό μέλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Τι αλλάζει στους μισθούς από το 2022

H νέα αύξηση που αποφάσισε η κυβέρνηση οδηγεί τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το τελικό ποσό ανέρχεται στα 773,5 ευρώ.

Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Έτσι για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με 3 έως 6 έτη προϋπηρεσίας ο οποίος έπαιρνε 715 ευρώ μεικτά, από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα πάρει 729,30 ευρώ, δηλαδή 14,3 ευρώ αύξηση.

Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος με περισσότερα από 9 έτη προϋπηρεσίας ο οποίος έπαιρνε 845 ευρώ μεικτά, από τον Ιανουάριο θα λάβει 861,90, δηλαδή 16,90 ευρώ αύξηση.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τα 52 λεπτά τη μέρα είναι προσβολή και κοροϊδία για τους εργαζομένους, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε ήδη να είναι στα 751 και σήμερα να συζητάμε την αύξηση του στα 800 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ. Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της ‘όραμα’ για την φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις», ήταν η δήλωση του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού κι αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωση», σημειώνει το ΚΚΕ.

«Είναι δεδομένο πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, όταν είναι στοχοπροσηλωμένος στην κάλυψη των προνομίων της ολιγαρχίας», τονίζει το ΜέΡΑ25.

Το υπουργείο Εργασίας εξήγησε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού στο 2% οφείλεται στις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά και τη διεθνή συγκυρία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/07/2021