Υγεία

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των εφήβων με το εμβόλιο Moderna

24.07.2021 | 13:18 Eνσωμάτωση

Το "πράσινο φως" άναψε ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων, για χορήγηση εμβολίου σε εφήβους ηλίκίας 12-17 ετών, με το σκεύασμα της Moderna.

Θα είναι το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται για αυτή την ηλικιακή ομάδα μετά το αντίστοιχο εμβόλιο mRNA της Pfizer.

To εμβόλιο, με την επωνυμία Spikevax, θα χορηγείται στις ηλικίες 12-17 με το ίδιο δοσολογικό σχήμα που ισχύει για τους ενήλικες, διευκρίνισε ο EMA.

Κανένα από τα 2.163 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής δεν εκδήλωσε Covid-19, συγκριτικά με 4 κρούσματα μεταξύ των 1.073 παιδιών στην ομάδα ελέγχου.

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν συγκρίσιμη με αυτή που μετράται στους ενήλικες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

Το Ισραήλ δοκιμάζει το πρώτο εμβόλιο σε μορφή κάψουλας

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό εφήβων και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα, εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα.

Eνώ αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού προκαλώντας πονοκέφαλο στην ιατρική κοινότητα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ είναι έτοιμη να διενεργήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid-19 που θα χορηγείται από το στόμα.

Tο εμβόλιο σε χάπι θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόσβαση των φτωχών χωρών και να είναι ένα πιο «βολικό» όπλο στη «φαρέτρα» των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

Η «Oravax Medical», μία εταιρεία που επικεντρώνεται στη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid-19 σε δισκίο.

Πρώτα όμως έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου Ichilov, το κεντρικό νοσοκομείο του Τελ Αβίβ.

Η εταιρεία «Oravax» αναπτύσσει το εμβόλιο-χάπι και ως ενισχυτική δόση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/07/2021