Πολιτική

Τουρκία: Με επιστολή στον ΟΗΕ ζητεί την αποστρατικοποίηση των νησιών

18.07.2021 | 21:05 Eνσωμάτωση

Παραμονές της φιέστας που ετοιμάζει ο Ερντογάν στα κατεχόμενα, η Άγκυρα τροφοδοτεί την ένταση, ανακινώντας, με επιστολή της στον ΟΗΕ, θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Η Αθήνα χαρακτήρισε του τουρκικούς ισχυρισμούς διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απόπειρα συγκάλυψης της καθημερινής τουρκικής παραβατικότητας.

Δύο μόλις 24ωρα μετά τους πυροβολισμούς τουρκικής ακταιωρού κατά σκάφους του κυπριακού λιμενικού η Άγκυρα ανεβάζει ξανά τόνους με νέα πρόκληση.

Ο μόνιμος επίτροπος της τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου με επιστολή του στον Γ.Γ του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες διατείνεται πως η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας με αυτή τη συμπεριφορά. Οι παραβιάσεις αυτές μπορεί να φέρουν κλιμάκωση της έντασης, η οποία θα έχει συνέπειες στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.»

Η Ελλάδα δεν παραιτείται από τα δικαιώματα αυτοάμυνας τονιζει το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την Άγκυρα.

«Οι προκλητικές, όσο και αβάσιμες μονομερείς αιτιάσεις της αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια κάλυψης της καθημερινής παραβατικής της συμπεριφοράς, καθώς και των σχεδιαζόμενων παράνομων ενεργειών της.»

Η επίσκεψη φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα έχει σημανει συναγερμό στην ελληνική διπλωμάτια που βλέπει την Άγκυρα να δυναμιτίζει ξανά το κλίμα.

«Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε τι πρόκειται να πει και να δούμε τι πρόκειται να κάνει. Διότι, εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Erdogan δεν έχει κανένα νόημα.»

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο ψευδοκράτος θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/07/2021