Υγεία

Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δέλτα»: Εφιαλτικές προβλέψεις για 10.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο

16.07.2021 | 13:11

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές και τους ειδικούς για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία με τα καινούργια δεδομένα, εντοπίζεται περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας. Οι επιστήμονες κάνουν εφιαλτικές προβλέψεις για μέσα στον Αύγουστο και μιλούν ακόμη και για 10.000 κρούσματα την ημέρα ενώ για τους ανεμβολίαστους λένε ότι θα νοσήσουν περίπου 400.000 - 500.000 χιλιάδες. Την ίδια στιγμή χθες ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα, κάνουν λόγο οι επιστήμονες. Το 50 % των νέων κρουσμάτων αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα. Μάλιστα η ραγδαία ταχύτητα μετάδοσης αποδεικνύεται από το γεγονός πως πριν από 2 εβδομάδες οι ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα ήταν μόλις 4.

Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA έκανε έκκληση στους πολίτες πριν φύγουν για διακοπές να εμβολιαστούν.

«Τον δεκαπενταύγουστο θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα», ήταν η πρόβλεψη της Ματίνας Παγώνη.

Σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορούν  πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης και πρόσθεσε πως στο 4ο κύμα της πανδημίας θα νοσήσει το 1/3 των ανεμβολίαστων.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 2 φορές πιο μεταδοτική και είναι πιο εύκολο κάποιος που δεν είναι εμβολισμένος να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό.

Η Μύκονος, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο η Ίος, η Σαντορίνη και η Πάρος μπαίνουν σε αυξημένη επιτήρηση καθώς παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Μεγάλο στοίχημα είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στις περιφέρειες με πολύ χαμηλά ποσοστά, όπως η Φλώρινα το Ρέθυμνο και  το Ηράκλειο, εκεί δηλαδή που η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί.

Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί έγιναν «πορτοκαλί»

Η μεγάλη διασπορά φοβίζει τους ειδικούς, γιατί βλέπουν πολλά ορφανά κρούσματα και δεν μπορούν να εντοπίσουν την πηγή τους.

Παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και πολλά νησιά ήταν αυτά που μπήκαν στο «πορτοκαλί».

Συγκεκριμένα, οι περιοχές Μύκονος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου, μπήκαν σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα.

Αλλά και η Κρήτη μπήκε στο πορτοκαλί επίπεδο και το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16/07/2021

Υγεία