Κόσμος

Γερμανία: 80 νεκροί και 1.300 αγνοούμενοι από εκτεταμένες πλημμύρες

16.07.2021 | 13:20 Eνσωμάτωση

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.300 αγνοούνται μετά τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία. Από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, η Άγκελα Μέρκελ μίλησε για καταστροφή. 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε αγνοούνται στο Βέλγιο. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην Ολλανδία για να γλιτώσουν από τα ποτάμια που υπερχείλισαν.

Δρόμοι που εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό, κατεστραμμένα σπίτια και τόνοι λάσπης.

Το νερό παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα του στη δυτική Γερμανία. Μέσα σε ένα 24ωρο έπεσε βροχή τριών μηνών.

Οι περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, της Ρηνανίας – Παλατινάτου και της Σααρλάνδης έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Οι αρχές χρειάστηκε να ανοίξουν το φράγμα κοντά στην πόλη Βούπερταλ καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να σπάσει.

Περισσότεροι από  80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν εκατοντάδες αγνοούμενους. Πολλοί έχουν εγκλωβιστεί στις στέγες των σπιτιών τους.

Δυνάμεις τους στρατού επιστρατεύτηκαν προκειμένου να ανοίξουν περάσματα μέσα από τις λάσπες.

«Η στάθμη ανέβηκε πολύ γρήγορα. Το νερό στην αρχή ερχόταν από εδώ και μετά από εκεί. Δεν είχες χρόνο να βγεις από το σπίτι, μόνο να ανεβείς σε υψηλότερο όροφο», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποιεί μια από τις τελευταίες της επισκέψεις ως καγκελάριος, η Άγκελα Μέρκελ μίλησε για καταστροφή.

«Έχω σοκαριστεί από τις αναφορές που παίρνω από τις πόλεις που βρίσκονται κάτω από το νερό, και που κάτοικοι τους χρειάστηκε να σκαρφαλώσουν στις στέγες για να σωθούν», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι αρχές αδυνατούν να υπολογίσουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι εκτεταμένες πλημμύρες. Τις άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις προκάλεσε η σύγκρουση θερμών και ψυχρών αέριων μαζών.

«Αναγνωρίζουμε αυτά τα σοβαρά καιρικά γεγονότα και τους καύσωνες. Όλα αυτά συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Πλημμύρες στο Βέλγιο

Οι πλημμύρες έπληξαν και το γειτονικό Βέλγιο όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ολλανδία για να γλιτώσουν από τα ποτάμια που υπερχείλισαν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/07/2021