Κόσμος

Γαλλία: Εορτασμοί για την ημέρα της Βαστίλης στη σκιά της πανδημίας

14.07.2021 | 21:35 Eνσωμάτωση

Εθνική γιορτή σήμερα για τους Γάλλους και η λεωφόρος των Ιλισίων γέμισε, με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να παρελαύνουν στην καρδιά της Γαλλικής πρωτεύουσας. Το παρόν πέρα από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και την πρώτη κυρία της χώρας, έδωσαν και περισσότεροι από 10.000 πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες που εγκαινίασαν την χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού. Στο νέο μέτρο αντιδρά πάντως ο κλάδος της εστίασης.

Ο ουρανός του Παρισιού γεμίζει από τα χρώματα της Γαλλικής σημαίας.

Περισσότεροι από 5.000 άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας παρέλασαν στην λεωφόρο των Ιλισίων, στην καρδιά της Γαλλικής πρωτεύουσας για την εθνική γιορτή της χώρας.

Στους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου συμμετείχαν επίσης περισσότερα από 70 πολεμικά αεροσκάφη, 24 ελικόπτερα, 221 στρατιωτικά οχήματα και άρματα μάχης αλλά και τα 200 έφιππα μέλη της Προεδρικής φρουράς.

Φέτος για πρώτη φορά από το 2019 το παρών έδωσαν παρά την βροχή, και περισσότεροι από 10.000 πολίτες. Σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές όλοι όσοι βρέθηκαν στην διάσημη λεωφόρο του Παρισιού έδειξαν υγειονομικό πιστοποιητικό στις αρχές, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά το μέτρο που ο Εμανουέλ Μακρόν είχε εξαγγείλει την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό από την 1η Αυγούστου το υγειονομικό πιστοποιητικό θα είναι ο μοναδικός τρόπος να μπει κάποιος σε εστιατόρια και μπαρ στην χώρα. Ο κλάδος της εστίασης αντιδρά. Σε συνάντηση του σωματείου με το Υπουργό Οικονομικών Μπρόυνο Λε Μερ οι εστιάτορες ζήτησαν το μέτρο να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

«Πόσο δύσκολες καταστάσεις θα αντιμετωπίσουμε; Πόσοι πελάτες θα φύγουν ή θα περάσουμε από την λεκτική στη σωματική βία;»

Από την ερχόμενη Τετάρτη 21 Ιουλίου οι Γάλλοι θα πρέπει να διαθέτουν υγειονομικό πάσο για να βρεθούν σε χώρους που θα συγκεντρώνουν περισσότερους από 50 ανθρώπους. Από την 1η Αυγούστου κανένας Γάλλος πολίτης δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας χωρίς πιστοποιητικό.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/07/2021