Ελλάδα

Αντιδράσεις νοσηλευτών στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

14.07.2021 | 20:53 Eνσωμάτωση

Αντίστροφα μετρα ο χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για χιλιάδες εργαζόμενους σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Ηδη πάντως υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως από νοσηλευτές που χαρακτηρίζουν το μέτρο αντισυνταγματικό. Κομφούζιο προκάλεσαν και οι δηλώσεις της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για οριστική απόλυση όσων δεν θα εμβολιαστούν με την ίδια να ανασκευάζει λίγη ώρα αργότερα.

Ήταν 27 Δεκεμβρίου όταν η νοσηλεύτρια της εντατικής του Ευαγγελισμού λάμβανε πρώτη το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορωνοιου.

Επτά μήνες αργότερα η άρνηση ορισμένων εργαζομένων στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν, οδήγησε την κυβέρνηση στο μέτρο της υποχρεωτικότητας. Παρά τις κυρώσεις νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σηκώσουν τα μανίκια.

«Θα περιμένουμε όταν κάνεις κάτι υποχρεωτικό βάζεις σε δεύτερες σκέψεις, θα περιμένουμε…».

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου αν εμβολιαστεί ή όχι. Άτομα με προβλήματα υγείας δεν ερωτήθηκαν για να δουλέψουν στις ΜΕΘ κορωνοιού ενώ τώρα υποχρεώνονται να κάνουν το εμβόλιο.»

Οι υγειονομικοί θα πρέπει μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 86% των γιατρών και το 69% των νοσηλευτών, ενώ για το λοιπό προσωπικό το ποσοστό εμβολιασμού δεν ξεπερνά το 66% . Όσοι δεν εμβολιαστούν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αποδοχές.

Βραχυκύκλωμα από τη Δόμνα

Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις για να διευκρινιστούν σειρά ζητημάτων ως προς την υποχρεότητα των εμβολιασμών η υφυπουργός Υγείας Δόμνα Μιχαηλίδου προκάλεσε βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση όταν συνέδεσε την άδεια άνευ αποδοχών με απόλυση όσων πουν “όχι” στον εμβολιασμό.

Λίγη ώρα αργότερα με γραπτή της δήλωση η υφυπουργός εργασίας έκανε λόγο για λάθος…

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος. Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση»

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι η «γκάφα» της υφυπουργού αποκαλύπτει ουσιαστικά τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14/07/2021