Κόσμος

Ισπανία: «Ψήθηκε» η Μαδρίτη από τον καύσωνα

12.07.2021 | 13:37 Eνσωμάτωση

Κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ πλήττουν την Ισπανία, τη Ρωσία αλλά και τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα καταστροφικές πλημμύρες σαρώνουν επαρχία της Κίνας.

Στα συντριβάνια κατέφυγαν οι κάτοικοι της Μαδρίτης καθώς το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 47 βαθμούς υπό σκιά στην ισπανική πρωτεύουσα. Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στη νότια Ισπανία καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έναν από τους χειρότερους καύσωνες στα χρονικά Στις μεσογειακές ακτές ο κόσμος πήγε στις παραλίες για να βρει λίγη δροσιά. Όμως η αφρικανική σκόνη σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλίμα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι υποχώρηση του καύσωνα από τις επόμενες ώρες.

Δεύτερος καύσωνας μέσα σε τρεις εβδομάδες πλήττει τη Ρωσία, από την Αγία Πετρούπολη και το Πσκόφ μέχρι τη Μόσχα. Στις ακτές της Βαλτικής, σε ποτάμια και σε λίμνες χιλιάδες Ρώσοι αναζήτησαν δροσιά καθώς οι θερμοκρασίες είναι 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Οι φόβοι έγιναν πραγματικότητα στην Καλιφόρνια όπου εν μέσω καύσωνα ξέσπασαν δεκάδες πυρκαγιές. Το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο είναι στα βόρεια σύνορα της πολιτείας με το Όρεγκον. Διπλασιάσθηκε μέσα σε μια ημέρα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας και απειλεί να καταστρέψει εκτός των άλλων ένα κρίσιμο τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης. Οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον χειρότερο καύσωνα στα χρονικά, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Αντίθετα στην Κίνα πλημμύρες σάρωσαν τη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν. Μετά από καταρρακτώδεις βροχές, τα ορμητικά νερά κατέκλυσαν πόλεις και χωριά, παρέσυραν σπίτια, κατέστρεψαν καλλιέργειες. Ιδιαίτερα επλήγη η πόλη Μπα-ζονγκ όπου διασώστες απομάκρυναν δεκάδες ανθρώπους. Οι κινεζικές αρχές διέταξαν πάνω από 20.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 12/07/2021