Υγεία

Εφιαλτικές προβλέψεις για την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα»

11.07.2021 | 20:14 Eνσωμάτωση

Χιλιάδες κρούσματα, νοσηλείες και μια χώρα όμηρος της παραλλαγής «Δέλτα» δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για την πορεία της πανδημίας. Η ινδική μετάλλαξη, φαίνεται να είναι ισχυρότατη.

Ήδη τις πρώτες 10 μέρες του Ιουλίου στη χώρα μας τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 14.000! Η μια περιοχή μετά την άλλη εμφανίζει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό.

Σοκ για 18.000 κρούσματα και 2.700 διασωληνωμένους

Χαλάρωση μέτρων, παραλλαγή «Δέλτα» και ανεμβολίαστοι δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη κρουσμάτων.

Τα μαθηματικά μοντέλα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη σοκάρουν. Αν δεν ληφθούν μέτρα ο Ιούλιος θα κλείσει με 2.600 μολύνσεις ημερησίως, ενώ στα τέλη Αυγούστου θα φτάσουν τις 3.500. Ο Σεπτέμβριος θα ξεκινήσει με 4.000 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αν έως τότε δεν ληφθούν μέτρα η χώρα θα καταγράψει το αρνητικό ρεκόρ των 18.000 κρουσμάτων.

Η επέλαση της «Δέλτα» θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Τα μοντέλα προβλέπουν 2.700 εισαγωγές στις ΜΕΘ τον Οκτώβριο, με αυξητικές τάσεις και το Νοέμβριο, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου εκείνοι που θα βρίσκονται στις μονάδες θα ξεπερνούν τις 3.000. Στην πλειοψηφία τους θα είναι ανεμβολίαστοι αλλά δυστυχώς και νέοι.

Η «Δέλτα» δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν θα μολύνει τους πάντες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα μειωθούν το Δεκέμβριο όταν πλέον ο ιος δεν θα βρίσκει ξενιστή για να μολύνει και να μπορέσει να εξαπλωθεί.

Εμβόλιο για να μην «πνίξει» το 4ο κύμα

Για να μην βρεθεί η χώρα στο έλεος της ινδικής μετάλλαξης θα πρέπει το τείχος ανοσίας να φτάσει το 85%. Κυρίως όμως θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν το Σεπτέμβρη όλοι άνω των 50 ετών και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο χρόνος σύμφωνα με τους επιστήμονες μετράει αντίστροφα.

Αν η πλειοψηφία των πολιτών δεν εμβολιαστεί τότε μάσκες, μέτρα και περιορισμοί θα μας συντροφέψουν και τον επόμενο χειμώνα.

Σε κλαμπ και παραλίες «φωλιάζει» ο ιός

Τα κορωνοπάρτυ των νέων πυροδότησαν την αρχή του νέου πανδημικού κύματος, με τον ιο να δίνει παρόν σε μπαρ και ξαπλώστρες, εκεί όπου εντοπίστηκαν και τα περισσότερα κρούσματα σε νέους.

Ο εμβολιασμός των νέων μπορεί να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης, το ίδιο και των παιδιών 15-17 ετών η πλατφόρμα για τα ραντεβού των οποίων θα ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11/07/2021