Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» τη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα – Ανησυχούν ειδικοί & κυβέρνηση – Με πιστοποιητικό εμβολιασμού η είσοδος στην εστίαση

10.07.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Σαρώνει και τη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Η ραγδαία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους του covid αποτυπώνεται ήδη στην ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει παγιωθεί στις 2.000. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η έξαρση της επιδημίας χωρίς τη λήψη σκληρών μέτρων, η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους χώρους εστίασης, καθώς και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.

Σφυροκοπά τη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα. Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν καθώς ακόμη δεν έχει υψωθεί το τείχος ανοσίας στη χώρα και ο αλματώδης ρυθμός εξάπλωσής της επιβάλει νέα μέτρα

Μέτρα αεροδρομίου στα εστιατόρια

Με αυτό τον τρόπο θα μπαίνουμε από 15 Ιουλίου στα καταστήματα εστίασης. Πρόκειται για μία ψηφιακή εφαρμογή που θα σκανάρει το barcode του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και των διαγνωστικών τεστ.

Η μορφή της εφαρμογής θα θυμίζει κατά πολύ το σκανάρισμα του υδατογραφήματος στις πύλες εισόδου των αεροδρομίων. Η εφαρμογή θα παρουσιάζει:

– Πράσινο χρώμα, όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορωνοϊό

– Κίτρινο χρώμα, για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού

– Κόκκινο χρώμα για λανθασμένο ή πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες εμφανίζονται επιφυλακτικοί και εκφράζουν φόβους ακόμη και για νέο λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν, ακόμη και να ξεπεράσουν, τις 4.000 το επόμενο διάστημα εκτιμούν οι ειδικοί.

Όπως λένε, τη μετάλλαξη Δέλτα πρόκειται να κολλήσουν σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει πάντως σχέδιο υποχρεωτικού εμβολιασμού και παράλληλα επιστρατεύει κάθε μέσο πειθούς προς τους πολίτες, ώστε να αυξηθεί σε μικρό χρόνο το κενό στην εμβολιαστική ροή.

Ανησυχία για πίεση στο σύστημα υγείας εάν αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ήδη καταγράφεται στη θεαματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης των ειδικών μέσα στον Αύγουστο είναι πιθανό τα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 4.000 την ημέρα.

Το ερώτημα που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι σε ποιον βαθμό η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας θα επιβαρύνει τις δομές της δημόσιας υγείας.

Οι επιστήμονες κοιτούν τις εισαγωγές και τους διασωληνωμένους, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουμε αυξητικές τάσεις, καθώς τα νέα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε νέους ανθρώπους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 10/07/2021