Κόσμος

Αύξηση των εμβολιασμών ζητά η ντερ Λάιεν – Αλαλούμ με το πιστοποιητικό Covid

10.07.2021 | 13:25 Eνσωμάτωση

Αυτό το σαββατοκύριακο η Ευρώπη θα παραδώσει συνολικά 500 εκ δόσεις εμβολίων στα κράτη και πλέον ο στόχος εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού εντός του Ιουλίου θα είναι εφικτός, ανακοίνωσε πριν λίγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη να κάνουν τα πάντα ώστε να αυξήσουν τους εμβολιασμούς στέλνοντας ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη σκληραίνει την στάση της αναφορικά με τους εμβολιασμούς.

Μέχρι αύριο θα έχουν χορηγηθεί 500 εκ δόσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά η πορεία των εμβολιασμών διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών.

Ταυτόχρονα, η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα επισκιάζει τα καλά νέα, καθώς οδηγεί πολλές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη να επαναφέρουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Τελευταίο παράδειγμα η Μάλτα, η οποία γίνεται η πρώτη χώρα που θα απαγορεύει πλέον την είσοδο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Θεωρητικά κάποιος αποκτά το πιστοποιητικό COVID όταν είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει αρνητικό PCR test ή έχει νοσήσει και αναρρώσει από κορωνοϊό. Με αυτό το πιστοποιητικό θα μπορούμε να ταξιδέψουμε χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στην πραγματικότητα όμως επικρατεί χάος, καθώς η κάθε χώρα επιβάλει τους δικούς της κανόνες και ακυρώνουν στην πράξη το πιστοποιητικό. Από ό,τι φαίνεται παραμερίζονται τα αρνητικά τεστ και πάμε σταδιακά σε μια κατεύθυνση όπου μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν.

Ξεκίνησε με τη Γερμανία που επέβαλε καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Πορτογαλία ανεξάρτητα εάν έχει εμβολιαστεί κάποιος και τώρα έρχεται και η Μάλτα η οποία θα δέχεται μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις. Ταυτόχρονα η Γαλλία καλεί τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν σε Ισπανία και Πορτογαλία και όσοι το κάνουν να είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι.

Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Επαναφορά περιοριστικών μέτρων

Πέραν των ταξιδιωτικών περιορισμών κάποιες χώρες φαίνεται να επαναφέρουν και περιοριστικά μέτρα στο εσωτερικό. Στην Πορτογαλία για παράδειγμα θα μπορεί να μπαίνει κάποιος σε ξενοδοχεία μόνο εάν έχει πιστοποιητικό ή αρνητικό τεστ, ενώ η Ολλανδία κλείνει τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης μέχρι τα μέσα Αυγούστου ενώ τα εστιατόρια θα κλείνουν μετά τα μεσάνυχτα

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 10/07/2021