Υγεία

Μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα»

08.07.2021 | 13:06

Δυο εβδομάδες μετά την άρση των περιορισμών η χώρα μπήκε σε τροχιά «Δέλτα» με την παραλλαγή του στελέχους να οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη κρουσμάτων.

Και χθες τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1800, αν και εισαγωγές και διασωληνώσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων, 1061, ενώ ακολουθούν το ηράκλειο, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη με 51 κρούσματα.

Ποτέ ξανά οι επιστήμονες δεν είχαν καταγράψει τόσο εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Τα μοντέλα να δείχνουν έως και 3500 μολύνσεις στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ ο ιος θα χτυπήσει κυρίως του ανεμβολίστους.

Παράλληλα, όλο και περισσότερα παιδιά βρίσκονται θετικά στον ιό με την ενδοοικογενειακή διασπορά να κυριαρχεί.

Στα νότια προάστια της Αττικής τα κορωνοπάρτυ, οδήγησαν σε μεγάλη διασπορά του ιού. Η θετικότητα στο Δήμο Γλυφάδας έφτασε το 8.49%, με την ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων τα 19 έτη. Και στον Άλιμο όμως, η θετικότητα ξεπέρασε το 6% με τα παιδιά έως 18 ετών να εντοπίζονται θετικά στον ιο.

Οι επιδημιολόγοι που συνεδρίασαν σήμερα τονίζουν ότι εμβόλια και μάσκες αποτελούν τα μόνο όπλα ενάντια του ινδικού στελέχους. Η κυβέρνηση πάντως απορρίπτει σενάρια για οριζόντια μέτρα.

Οι αρχές πλέον εξετάζουν κάθε δείγμα για να έχουν σαφή εικόνα για την παραλλαγή «Δέλτα» και τις περιοχές που έχει αυτή επεκταθεί.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/07/2021

Υγεία