Κόσμος

Η αναδάσωση θα αυξήσει τις καλοκαιρινές βροχές στην Ευρώπη

07.07.2021 | 13:39 Eνσωμάτωση

Η φύτευση νέων δέντρων αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειες πολλών χωρών κατά της κλιματικής αλλαγής. Νέα μελέτη εκτιμά ότι αν υπάρχει μία αύξηση στη δασική έκταση, στην Ευρώπη, αυτό θα αυξήσει τις τοπικές βροχοπτώσεις, περισσότερο τον χειμώνα, αλλά και τα καλοκαίρια.

Δενδροφυτεύουμε όπου είναι εφικτό… Γιατί τα δέντρα έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα αλλά και να αυξάνουν τις βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα, τα νέα δάση τείνουν να επιφέρουν εξάτμιση περισσότερης υγρασίας στην ατμόσφαιρα γι αυτό και η μετατροπή αγροτικής γης σε δάση μπορεί να αυξήσει τις ετήσιες καλοκαιρινές βροχές στην Ευρώπη κατά 7,6% κατά μέσο όρο, κάτι που αφορά και τις μεσογειακές περιοχές, όπως η χώρα μας.

«Πιθανώς το πιο απειλητικό σημάδι της κλιματικής αλλαγής που περιμένουμε είναι η αναμενόμενη μείωση στις θερινές βροχές στα νότια μέρη της Ευρώπης, όπως η Μεσόγειος. Και εκεί, σύμφωνα με τη μελέτη μας, η αναδάσωση θα οδηγήσει σε αύξηση των βροχοπτώσεων.»

Αποθηκεύουν άνθρακα και αυξάνουν τις βροχές. Ωστόσο σύμφωνα με επιστήμονες η φύτευση δέντρων δεν συνιστά γρήγορη λύση για την κλιματική αλλαγή.

«Η προσθήκη νέων δέντρων ή η αποκατάσταση χαμένων δασών ποτέ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την καύση των ορυκτών καυσίμων.»

Η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με τις δενδροφυτεύσεις ώστε να μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας τον 1,5 βαθμό κελσίου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/07/2021