Υγεία

Ανησυχία για «Δέλτα» και αύξηση κρουσμάτων – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

07.07.2021 | 13:10 Eνσωμάτωση

Τρομάζει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε μόλις δέκα ημέρες κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των νέων θετικών κρουσμάτων που έφθασαν χθες τα 1797 λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Από την περασμένη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 75%, σήμερα είναι λίγο πάνω από 6000 συνολικά και το 99% των διασωληνωμένων και όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι ήδη βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και ότι μέσα στο καλοκαίρι τα κρούσματα θα αυξηθούν επικίνδυνα.

Πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά καθώς η μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» καλπάζει κυρίως στις νεαρές ηλικίες μετά και το πάρτυ που διοργανώθηκε σε γνωστό club  της παραλιακής.

Τα πάρτυ με χιλιάδες νέους να συνωστίζονται χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης προβληματίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για τυχόν πισωγύρισμα.

Λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων η κυβέρνηση από τη μετάλλαξη «Δέλτα» αλλά και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω τουριστικής περιόδου ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα για μπαρ και εστίαση.

Δεν αποκλείεται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι να αποφασίσουν νέο πλέγμα μέτρων προκειμένου να ανακόψουν το τέταρτο και πιο μεταδοτικό κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα».

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Ειδικότερα, ξεχωριστή βαρύτητα έχει η σημερινή συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας μετά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων αλλά και του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα. Παρότι χτες ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα στη διασκέδαση, αυστηρότεροι έλεγχοι και σκληρά πρόστιμα σε επιχειρήσεις, οι ειδικοί έχουν επιπλέον… μέτρα στην φαρέτρα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα και θα αφορούν κυρίως τις μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα πρώτο μέτρο στη λίστα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι η μετακίνηση των μη εμβολιασμένων (με ΚΤΕΛ, αεροπλάνο, τρένο) από νομό σε νομό με υποχρεωτικό rapid τεστ ή PCR εντός 48 ωρών. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει μέχρι στιγμής μόνο για τα νησιά. Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό θα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του και προϋποθέτει μπλόκα στα διόδια για τους ελέγχους αυτούς.

Ακόμη ένα μέτρο το οποίο αρκετοί ειδικοί «ασπάζονται» είναι η επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Δηλαδή οι πολίτες να φορούν τη μάσκα τους και στους εξωτερικούς χώρους.

Σε περίπτωση που υπάρξουν περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες, υπάρχει το σενάριο για  τοπικούς περιορισμούς και πιο συγκεκριμένα απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της μουσικής στα μαγαζιά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/07/2021