Ελλάδα

Νέοι κανόνες στα ταξίδια – Τι θα ισχύει από αύριο σε λιμάνια και αεροδρόμια

04.07.2021 | 13:15

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Από αύριο τίθενται σε ισχύ νέοι περιορισμοί για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με τη ζωή τους να γίνεται πιο δύσκολη αλλά και πιο ακριβή.

Τι αλλάζει στις 5 Ιουλίου σε λιμάνια και αεροδρόμια

Έτσι λοιπόν από αύριο Δευτέρα από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βεβαιώσεις αρνητικών τεστ κορωνοϊού μόνο όσοι ενήλικες διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 14 μέρες πριν από την αναχώρησή τους.

Διαβατήριο στην ελευθερία με τα ίδια μέσα είναι και το πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ εξαμήνου από τον πρώτο θετικό έλεγχο. Χωρίς αυτά τα έγγραφα θα μπορούν να επιβιβάζονται σε πλοία και σε αεροπλάνα για τα νησιά μόνο όσοι διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού μοριακού τεστ από εργαστήριο 3 μέρες πριν το ταξίδι ή αρνητικού rapid test 2 εικοσιτετράωρα πριν. Ανήλικοι κάτω των 12 ετών μετακινούνται ελεύθερα.

Ώρα 1 το μεσημέρι το πλοίο αναχωρεί για Μύκονο, Χίο και Μυτιλήνη με πολλούς επιβάτες που ξεκινούν τις διακοπές τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρκετούς με βεβαιώσεις αρνητικών self test.Τα τεστ αυτά δεν θα έχουν ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα θα αντικατασταθούν από rapid και μοριακά που θα επιβαρύνουν οικονομικά κάθε επιβάτη με 20 ως περίπου 60 ευρώ.

Τι ισχύει για τα παιδιά

Με βεβαιώσεις αρνητικών self test θα συνεχίσουν να μετακινούνται παιδιά ηλικίας 12 -18 ετών στα αεροπλάνα έως 17 στα πλοία όσοι μετακινούνται σε νησιά της ίδιας περιφερειακής ενότητας και όσοι μετακινούνται σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες λόγω της εργασίας τους.

Με τη μέθοδο των self test θα εξακολουθήσουν να γίνονται οι μετακινήσεις επιβατών στα πλοία για Σαλαμίνα, Εύβοια, Ελαφόνησο, Αμμουλιανή, στις πορθμειακές γραμμές Ρίο – Αντίρριο και Πόρου – Γαλατά.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στις μετακινήσεις προς τα νησιά δεν αποκλείεται αν χρειαστεί για να μπει φρένο στην εξάπλωση του κορωνοϊού να ισχύσουν και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Μετά τις διακοπές η σύσταση μέχρι στιγμής είναι να κάνουμε self test πριν μπούμε στο πλοίο της επιστροφής.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 04/07/2021

Ελλάδα