Ελλάδα

Νέα πραγματικότητα στις μετακινήσεις από Δευτέρα – Μόνο με αρνητικό test θα ταξιδεύουν με πλοίο οι ανεμβολίαστοι

03.07.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα μετά τη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα επιθυμεί η κυβέρνηση, εντείνοντας τα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους. Από μεθαύριο Δευτέρα, 5 Ιουλίου, το νέο πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους ακουμπά σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από τις μετακινήσεις, ως τη νυχτερινή ψυχαγωγία. Την ίδια ώρα η ανησυχία των ειδικών χτυπά κόκκινο καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων, φέρνοντας πιο κοντά το τέταρτο κύμα, που προβλέπεται για μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Μέχρι και αύριο οι αδειούχοι του Ιουλίου θα μπορούν να ταξιδεύουν με αρνητικό self test.
Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου μια νέα πραγματικότητα ξεκινά για όσους θέλουν να ταξιδέψουν για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Για τους ενήλικες είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό PCR 72 ή Rapid test ωρών. Οι ανήλικοι μπορούν να ταξιδεύουν με οποιοδήποτε αρνητικό τεστ ενώ τα παιδιά που είναι κάτω από 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι ταξιδεύουν με προορισμό τη Εύβοια τη Σαλαμίνα και τη Λευκάδα και όσοι μετακινούνται λόγω εργασίας μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων.

Σε νέα αύξηση κρουσμάτων οδηγεί η μετάλλαξη Δέλτα και το τέταρτο πανδημικό κύμα απειλεί πλέον σχεδόν το σύνολο του πλανήτη. Στην χώρα μας εντοπίστηκαν άλλα 25 στελέχη της ινδικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 54.

«Με τη μετάλλαξη δεν νοσούμε σοβαρά, αρκεί να έχουμε εμβολιαστεί, αφού είναι εξαιρετικά μεταδοτική», δήλωσε στο MEGA ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων βρίσκεται πλέον στα 27 έτη.

Στη χώρα μας εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα της κολομβιανής μετάλλαξης, ενώ οι επιστήμονες στην Αμερική σήμαναν συναγερμό για τη μετάλλαξη ΛΑΜΔΑ που εμφανίστηκε στο Περού, καθώς είναι πιο μεταδοτική, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν καλύπτεται από τα 4 εγκεκριμένα εμβόλια.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/07/2021