Ελλάδα

Χρήστος Παππάς: Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί και η Χρυσή Αυγή – Πώς τον εντόπισε η Αντιτρομοκρατική

02.07.2021 | 17:11 Eνσωμάτωση

Έγινε γνωστός από τους φασιστικούς χαιρετισμούς και τα μαθήματα ναζισμού σε μικρά παιδιά, τα οποία κινηματογραφούσε ο ίδιος… Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, δεξί χέρι του Νίκου Μιχαλολιάκου και πνευματικός πατέρας της κόρης του Ουρανίας, κατάφερε να γίνει το νούμερο δύο στην εγκληματική οργάνωση και στη συνέχεια βουλευτής.

Το σπίτι του Χρήστου Παππά στην περιοχή του Παπάγου βρισκόταν υπό διακριτική παρακολούθηση, από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση και ο ίδιος διευθυντικό της στέλεχος. Την 1η Οκτωβρίου, ο υπαρχηγός του ναζιστικού συνδέσμου έδωσε το παρών στο ΑΤ ως όφειλε και 10 μέρες μετά τα ίχνη του χάθηκαν. Ο Χρήστος Παππάς έφυγε από το σπίτι του και δεν επέστρεψε ποτέ. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν πήγε ούτε στο άλλο του το σπίτι στα Δυτικά Προάστια, ούτε στα διαμερίσματά του, στα Γιάννενα, όπου τραβήχτηκαν πριν από χρόνια αυτές οι εικόνες.

Οι κινήσεις του Χρήστου Παππά έφεραν σε δύσκολη θέση τόσο τους αστυνομικούς που τον παρακολουθούσαν, όσο και την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, που κατά τη διάρκεια της δίκης είχε εισηγηθεί να πάρει αναστολή, επειδή δεν τον θεωρούσε ύποπτο φυγής. Όμως ο Χρήστος Παππάς το είχε ξανακάνει.

Το 2013 ήταν ο μοναδικός που διέφυγε της σύλληψης επί ένα 24ωρο, μέχρι τελικά να πάει με ταξί στη ΓΑΔΑ για να παραδοθεί.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Χρήστου Παππά έγινε το μακρινό 1997. Τότε ως μέλος ακροατηρίου εκπομπής είχε απευθυνθεί στον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Τα επόμενα χρόνια συνεχίζει να αρθρογραφεί, με τους ύμνους στον Χίτλερ να διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

«Αναρωτιέμαι βλέποντας γύρω μου την παρακμή και την ολοκλήρωση της Διεθνούς Εβραϊκής Δικτατορίας του χρήματος. Μήπως θα έπρεπε οι Γερμανοί και γενικά όλοι οι εθνικοσοσιαλιστές να νιώθουμε ένοχοι για μια εξολόθρευση που έμεινε στη μέση;»

Από το 2012 που έγινε βουλευτής φρόντισε να κρατήσει ένα πιο χαμηλό προφίλ. Σταθερά όμως κατά της δημοκρατίας.

Παρών σε επεισοδιακές συγκεντρώσεις όπως στο θέατρο Χυτήριο όταν είχε πάρει μέσα από τα χέρια της αστυνομίας, έναν άντρα που συνελήφθη για τα επεισόδια…

Απολογούμενος στη δίκη της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2019, είχε αρνηθεί τον ρόλο του «υπαρχηγού» και του «θεωρητικού» της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόμενος πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω». Όσο για την περίφημη φωτογραφία του να χαιρετά ναζιστικά στον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι στην Βόρεια Ιταλία το 2009, είχε πει πως ήταν απλά μία «ταξιδιωτική διέλευση»

Λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επαινούσε την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας ως την πιο δραστήρια της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τη δικογραφία, απευθυνόμενος στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στο έγκλημα, έλεγε πως η τοπική βρίσκεται στην «πρωτοπορία του αγώνα».

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών για την Ουκρανή

Δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή η Ουκρανή, καθώς το δικαστήριο της επέβαλλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για υπόθαλψη εγκληματία, με εκτιτέα εξ αυτών τους 3 μήνες. Ωστόσο επειδή το δικαστήριο της έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, δεν θα πάει στη φυλακή.

Η Ουκρανή υποστήριξε ότι γνωρίζει τον Χρήστο Παππά από το 2017 και η ίδια ήταν οπαδός των πολιτικών του ομιλιών. Επιπλέον, είπε ότι χθες ήταν η πρώτη φορά που τον έβλεπε από τότε που ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε και που εξαφανίστηκε.

Η Ουκρανή τόνισε πως ήταν μία κοινωνική επίσκεψη. Ο Χρήστος Παππάς της χτύπησε το  κουδούνι, φορούσε ένα τζόκεϊ και μάσκα κι εκείνη του άνοιξε. Υποστήριξε πως εκείνος ήθελε κάτι να φάει και να κάνει κάτι στον υπολογιστή.

Η 52χρονη είπε πως δεν σκέφτηκε να ειδοποιήσει τις αρχές.

Πώς εντοπίστηκε ο Χρήστος Παππάς

Η Αντιτρομοκρατική έλαβε χθες το βράδυ στις 8 ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που τους είπε που βρισκόταν ο Χρήστος Παππάς.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, αστυνομικό συντάκτη του «Βήματος» και των «Νέων», ο Χρήστος Παππάς πέρασε 9 μήνες κλεισμένος μέσα στο διαμέρισμα στου Ζωγράφου.

Αν και οι περισσότεροι πίστευαν ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό, όλα δείχνουν πως τα μόνα σύνορα που πέρασε ήταν αυτά της… Λεωφόρου Κατεχάκη.

Οι αστυνομικοί είχαν καταλήξει στο ότι μάλλον βρισκόταν κάπου στην Αθήνα, με ένα μοναχικό άτομο. Είχαν, μάλιστα, ερευνήσει περίπου 300 με 400 άτομα που θα μπορούσαν να τον είχαν φιλοξενήσει και τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στα ίχνη της 52χρονης βάσει κάποιων στοιχείων.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 02/07/2021