Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αλαλούμ με τα νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους – Απαντήσεις στα θολά σημεία

02.07.2021 | 17:11

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου ένα δίχτυ προστασίας θα απλωθεί πάνω από τα ελληνικά νησιά. Για να ταξιδέψει κανείς θα χρειαστεί πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

«Αν θα το κάνω, θα το κάνω για τα προνόμια για να ταξιδέψω». Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν οι διευκολύνσεις των εμβολιασμένων και οι περιορισμοί των ανεμβολίαστων που θα εφαρμοστούν μέσα στον Ιούλιο.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με rapid ή μοριακό test. Για ανήλικους 12 έως 17 ετών αρκεί ένα self-test, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Ερώτηση: Είμαι ανεμβολίαστος. Για να πάω διακοπές θα πρέπει να κάνω δύο μοριακά/rapid τεστ; Ένα στο πήγαινε και ένα στο γυρισμό;

Απάντηση: Πρέπει να κάνει μοριακό/ραπιντ στο πήγαινε σε νησί και συνίσταται να κάνει οποιοδήποτε τεστ ακόμα και αυτοδιαγνωστικό στην επιστροφή.

Ερώτηση: Θα πάω διακοπές σε άγονη γραμμή (Σχοινούσα) πού θα βρω διαγνωστικό τεστ για το ταξίδι της επιστροφής;

Απάντηση: Να το προμηθευτεί από την Αθήνα.

Οι αδικημένοι των μέτρων πάντως φαίνεται πως είναι όσοι έχουν κάνει μόνο την 1η δόση.

Ερώτηση: Έχω κάνει την πρώτη δόση & τη δεύτερη την έχω προγραμματίσει μετά τις διακοπές μου. Θα πρέπει κι εγώ να υποβάλλομαι συνέχεια σε διαγνωστικά τεστ;

Απάντηση: Με μία μόνο δόση τα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη προστασία. Οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τεστ.

Ερώτηση: Προγραμματίζουμε τις 7ημερες διακοπές μας για τις 15 Ιουλίου. Θέλουμε ράπιντ στα δύο παιδιά που είναι 13 και 14 (10+10ευρώ), για να μπουν καράβι. Θέλουν δύο ακόμη ράπιντ (10+10ευρώ) για το ταξίδι της επιστροφής. Και ραπιντ τεστ κάθε φορά που θα πηγαίνουμε να φάμε σε μια ταβέρνα; Είναι πολλά τα έξοδα.

Απάντηση: Οι διακοπές είναι πάρα πολύ χρήσιμες ψυχικά αλλά δεν είναι υποχρεωτικές επομένως το κράτος δε θα πληρώσει για σελφ τεστ.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για τις μετακινήσεις με πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ δεν ισχύουν όμως για τις μετακινήσεις με το αμάξι.

Ερώτηση: Γιατί για να πάω από Αθήνα στο εξοχικό του φίλου μου στην Καλαμάτα με ΚΤΕΛ θέλω τεστ, ενώ αν πάω με το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο;

Απάντηση: Αν πάω με το ιδιωτικό μου αμάξι ο μόνος που κινδυνεύει να νοσήσει είναι ο συνταξιδιώτης μου. Αν αντίθετα ταξιδέψω με ΚΤΕΛ τότε κινδυνεύω να κολλήσω πολύ περισσότερο κόσμο.

Αλλά δεν είναι μόνο οι διακοπές, από τις 15 Ιουλίου η 18χρονη Ναταλία δε θα μπορεί να πιει ούτε καφέ σε κλειστό χώρο χωρίς τεστ.

Ερώτηση: Είμαι 18 χρονών και δεν εργάζομαι ακόμη. Aν είχα εμβολιαστεί θα πλήρωνα 3 ευρώ τον καφέ. Τώρα που είμαι ανεμβολίαστος θα χρειαστεί να πληρώσω 23 ευρώ, για να κάνω το rapid test που κοστίζει 20 ευρώ. Άρα είναι ασύμφορο να πάω έστω για ένα καφέ. Αυτός είναι ο σκοπός των μέτρων;

Απάντηση: Όχι ο σκοπός δεν είναι αυτός. Ο σκοπός είναι να εμβολιαστεί για να συνεχίσει ο νεαρός συμπολίτης μας να πληρώνει 3 ευρώ τον καφέ.

Ερώτηση: Έχω νοσήσει από κορωνοϊό πριν από 2 μήνες. Δεν μπορώ να κάνω το εμβόλιο ακόμη. Θα πρέπει κι εγώ να υποβάλλομαι σε τεστ;

Απάντηση: Όχι, όποιος έχει νοσήσει πρόσφατα παίρνει πιστοποιητικό νόσησης με τον πλήρως εμβολιασμένο.

Από το νέο πλέγμα μέτρων εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιών για λόγους εργασίας.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 02/07/2021

Ελλάδα