Ελλάδα

Προφυλακίστηκε ο κλέφτης της Εθνικής Πινακοθήκης – Τι είπε στην απολογία του

01.07.2021 | 20:43 Eνσωμάτωση

Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του ο 49χρονος ο οποίος κατηγορείται για την κλοπή των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε την προανακριτική του ομολογία δηλώνοντας ότι έχει μετανιώσει για την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται.

Μετά το τέλος της απολογίας του, με σύμφωνη γνώμη του 6ου τακτικού ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη και του αρμόδιου εισαγγελέα Αντώνη Ελευθεριάνου, ο 49χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος.

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως σε αυτό το στάδιο ήταν αναμενόμενη η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να κρατηθεί προσωρινά ο εντολέας του. Ο ίδιος ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις σε δικονομικό επίπεδο από τις οποίες μπορεί και να αλλάξει η τύχη του κατηγορούμενου.

Ο κ. Κεχαγιόγλου επανέλαβε ότι ο εντολέας του είναι μετανιωμένος και ότι με τις κινήσεις του βοήθησε τις αρχές να βρεθούν οι πίνακες. Ακόμη ανέφερε ότι το τρίτο έργο που έκλεψε καταστράφηκε σε συνθήκες σκότους για να διαφύγει και στην συνέχεια πέταξε το έργο. Τέλος ο συνήγορος ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος έδρασε μόνος του.

Τα ερωτήματα για την «κλοπή του αιώνα»

Η κινηματογραφική κλοπή των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη μπορεί επιτέλους να εξιχνιάστηκε, αλλά, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που ψάχνουν απάντηση.

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε τη κλοπή και υπέδειξε που είχε κρύψει τους δύο πίνακες. Για το τρίτο έργο ωστόσο υποστήριξε ότι το κατέστρεψε και το πέταξε στην…τουαλέτα.

Βέβαια, εντύπωση προκαλεί ότι ένα σχέδιο πανομοιότυπο με αυτό του  Ιταλού ζωγράφου, Γκουλιέλμο Κάτσια ή αλλιώς Μονκάλβο, που αφαίρεσε ο ελαιοχρωματιστής από την Εθνική Πινακοθήκη εμφανίστηκε σε ηλεκτρονικό κατάλογο οίκου δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Φλωρεντία, προκαλώντας αμέσως το ενδιαφέρων των ειδικών καθώς δεν έφερε αναγραφή προέλευσης.

Ο 49χρονος κατηγορούμενος-επίσης- υποστηρίζει ότι έκανε τη κλοπή μόνος του, δεν είχε συνεργούς και ουδέποτε αποπειράθηκε να πωλήσει τα έργα. Και αυτό ωστόσο διαψεύδεται από ειδικούς στο χώρο της τέχνης.

Τι ποινή αντιμετωπίζει

O 49χρονος αντιμετωπίζει για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη  ποινή κάθειρξης μέχρι 15 έτη, ωστόσο, εάν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, όπως αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας, τότε τα έτη που θα του επιβληθούν, θα μειωθούν αρκετά.

Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρχές, συνεχίζεται, καθώς, ακόμα, όπως φαίνεται, υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία να φωτιστούν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/07/2021