Ελλάδα

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους υπό την απειλή νέου κύματος πανδημίας

01.07.2021 | 20:44

Υποχρεωτικά σε rapid test η μοριακό και όχι απλώς σε με self - test θα υποβάλλονται πλέον οι πολίτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο στα νησιά από τις 5 Ιουλίου ενώ θα εξεταστεί αν το μέτρο θα ισχύσει και σε ΚΤΕΛ τρένα, αεροπλάνα ή πλοία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι από εδώ και πέρα όσα περιοριστικά μέτρα χρειαστούν θα αφορούν μόνο τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η χώρα δεν αντέχει άλλο καθολικό lockdown και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στις περιοχές όπου το ιικό φορτίο θα είναι αυξημένο οι πόρτες των εστιατορίων, των μπαρ, των καφέ, των εμπορικών καταστημάτων ή των σινεμά να παραμείνουν κλειστές μόνο για τους μη εμβολιασμένους.

Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε το 44% του ενηλίκου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο. Το γοργόν και χάριν έχει. Πρέπει να πείσουμε και όσους είναι δύσπιστοι ή διστάζουν να εμβολιαστούν. Εκεί στρέφεται όλη μας η προσπάθεια».

Με rapid test οι μετακινήσεις

 

Φρένο σε αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο μπαίνει και στις μετακινήσεις ενόψει καλοκαιρινών διακοπών.

Οι ανεμβολίαστοι από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου θα μπορούν να μετακινούνται προς τα νησιά μόνο με αρνητικό PCR ή rapid test. Εξαιρούνται η Σαλαμίνα η Εύβοια και η Λευκάδα, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό και όσοι ειχαν νοσήσει βεβαίωση απο τις υγειονομικές αρχές.

Αν δεν υπάρχει αρνητικός μοριακός έλεγχος ή αρνητικό rapid test, τα self tests δεν θα γίνονται δεκτά παρά μόνο στους ανηλίκους. Μάλιστα υπάρχει ισχυρή σύσταση προς όλους και κυρίως τους νέους όταν επιστρέψουν από διακοπές να κάνουν self test.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν για να προστατέψουν την υγεία τους και να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς και να μη δελεάζονται από κίνητρα.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να αγνοήσουν την ακατανόητη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να διχάζει ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Τους καλούμε να εμβολιαστούν όχι υπό τους ανόητους εκβιασμούς ούτε για τα εξίσου ανόητα κίνητρα, αλλά γιατί το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η ίδια τους η ζωή» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 01/07/2021

Ελλάδα