Ελλάδα

Εθνική Πινακοθήκη: Ο 49χρονος είχε επιχειρήσει να πουλήσει τους πίνακες που έκλεψε – Σήμερα η απολογία του

01.07.2021 | 13:32 Eνσωμάτωση

Δύο φορές – τουλάχιστον - στο παρελθόν ο 49χρονος φιλότεχνος ελαιοχρωματιστής είχε αποπειραθεί να πουλήσει τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης που έκλεψε από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Αυτό αποκάλυψαν ειδικοί στο χώρο της τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο Mega.

«Δεν έχω συνεργούς»

Από την άλλη, ο 49χρονος κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η παρατηρητικότητα και η επίμονη του, τον οδήγησαν στο να καταφέρει να κλέψει τους πίνακες, χωρίς βοήθεια, συνεργούς και εξειδικευμένες γνώσεις.

«Η κλοπή σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε αποκλειστικά από εμένα. Δεν υπήρχε συνεργός. Τους πίνακες, δεν είχα σκοπό να τους πουλήσω, ούτε έκανε ποτέ καμία τέτοια προσπάθεια. Εγώ βρισκόμουν μεταξύ Ελλάδας, Ολλανδίας και Αγγλίας. Κάποια στιγμή, εκμυστηρεύτηκα σε μία κοπέλα που είχα σχέση στην Αγγλία ότι είχα τους πίνακες, αλλά δεν έδωσε βάση στα λεγόμενα μου», ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος.

Ο 49χρονος παραδέχτηκε πως επί δύο χρόνια σκεφτόταν το πώς θα αποσπάσει τους πίνακες, ενώ έξι μήνες πριν την κλοπή βρισκόταν πολύ συχνά στους χώρους της Πινακοθήκης, προσπαθώντας να βρε τα τρωτά σημεία του κτιρίου. Παρατηρούσε τα πάντα, τις κάμερες, τον συναγερμό, γνώριζε ακόμα και την καθημερινότητα των φυλάκων.

Δραστήριος και φιλότεχνος

Ο άνδρας, δηλωμένος φιλότεχνος στα social media, -σύμφωνα με τη δική του ομολογία-κατάφερε επί εννέα χρόνια να έχει στην κατοχή του, δύο αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης, ένα μοναδικό πίνακα του Πικάσο που ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος είχε χαρίσει στη χώρα μας και έναν του Ολλανδού ζωγράφου Πιετ Μοντριάν, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις αρχές.

Μάλιστα, η σελίδα του είχε την ονομασία «Αrtfreak». Τα φωτογραφικά του κλικ από γκαλερί αμέτρητα, σε πολλές μάλιστα με τις κόρες του, ενώ η αδυναμία του για τους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο είναι εμφανής.

Μία ανάρτηση του έχει ιδιαίτερο αποτύπωμα καθώς κάνει αναφορά σε μια καρτ ποστάλ μ’ έναν ανεμόμυλο, η οποία θυμίζει τον πίνακα του Μοντριάν, ενώ σε άλλες αναρτήσεις του εκφράζει την ικανοποίηση του για την ανεύρεση πινάκων που έχουν κλαπεί.

«Είμαι ανακουφισμένος»

Ο 49χρονος υποστηρίζει ότι μόλις πριν από δύο μήνες πήγε και έκρυψε τους πίνακες στο ρέμα ενώ ισχυρίζεται ότι προσφέρθηκε με ανακούφιση να βοηθήσει τους αστυνομικούς.

Καταιγισμός αντιδράσεων

Στο μεταξύ, η πτώση του πίνακα του Πικάσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ελληνικής αστυνομίας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η είδηση έκανε και το γύρο μεγάλων διεθνών Μέσων.

Σάλο και καυστικά σχόλια προκάλεσε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πτώση του Πικάσο.

Απολογείται ενώπιον του ανακριτή ο 49χρονος

Απολογείται σήμερα ενώπιον του ανακριτή ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής που κατηγορείται για την κλοπή των έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Λίγο μετά τις 12 ο ελαιοχρωματιστής οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί για διακεκριμένη κλοπή. Ο 49χρονος έχει παραδεχτεί την πράξη του, αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος αλλά θα ζητήσει επιείκεια από τον ανακριτή, υποστηρίζοντας ότι έδειξε έμπρακτη μεταμέλεια, καθώς υπέδειξε το σημείο που βρέθηκαν οι πίνακες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/07/2021