Ελλάδα

Εθνική Πινακοθήκη: Σε ρεματιά στην Κερατέα οι κλεμμένοι πίνακες Πικασό & Μοντριάν – Τι λέει συγγενής του δράστη

29.06.2021 | 18:24 Eνσωμάτωση

Σε ρεματιά στην Κερατέα, ένας δερμάτινος χαρτοφύλακας μέσα στην βλάστηση έκρυβε την απάντηση για την κλοπή του αιώνα, όπως χαρακτηρίστηκε.

Μέσα, βρέθηκαν οι δύο πίνακες ανεκτίμητης αξίας που είχαν κάνει φτερά το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη, ένας Πικασό και ένας Μοντριάν.

Μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA, συγγενής του 49χρονου δράστη, σημειώνει:

«Όντως ζωγράφιζε και έχουμε πίνακες που μας έκανε δώρα συχνά. Η ζωή του ήταν οι μπογιές, δηλαδή χρωμάτιζε, έκανε διακοσμήσεις και διάφορα τέτοια, ήταν το αγαπημένο του».

»Εγώ μια ζωή έτσι τον θυμάμαι, μέσα στα χρώματα. Ακόμα βρίσκομαι σε σοκ, γιατί ήξερα ότι έχει τη δουλειά του στο εξωτερικό, δούλευε και δεν περίμενα κάτι τέτοιο».

»Είχε τη δουλειά του στο εξωτερικό, ήταν μια χαρά, δεν είχε δηλαδή κανένα πρόβλημα. Τώρα αυτόν τον καιρό δεν δούλευε, είχε γυρίσει στην Ελλάδα».

Οι ισχυρισμοί του δράστη

«Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω την τέχνη, ήθελα να το κάνω για μένα, δεν είχα σκοπό να τα πουλήσω», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο 49χρονος ληστής στους αστυνομικούς.

Έξι μήνες ετοίμαζε την κλοπή, πήγαινε καθημερινά στην παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, άλλοτε ως επισκέπτης, άλλοτε απ’ έξω, παρακολουθούσε, ήξερε μέχρι και πότε κάπνιζαν οι φύλακες, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής είχε μεγάλο πάθος με την τέχνη και έκανε πολύ μεγάλη έρευνα πριν ενεργήσει.

«Το έκανε μόνος του. Δεν είχε σκοπό να πάρει κάτι συγκεκριμένο, έκλεψε ό,τι βρήκε μπροστά του. Τον μικρό πίνακα όπως τον πήρε τον τσαλάκωσε και τον πέταξε στην τουαλέτα την ίδια μέρα» ανέφεραν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Τον Ιανουάριο διάβασε σε ρεπορτάζ ότι οι αστυνομικοί είναι στα ίχνη του κι έτσι μετέφερε τους πίνακες από την αποθήκη στην Κερατέα στη ρεματιά όπου τελικά βρέθηκαν τα έργα.

Από τον χειμώνα ο κλοιός γύρω του άρχισε να σφίγγει και η αντίστροφη μέτρηση για την εξιχνίαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει.

Ο 49χρονος που δήλωσε στους αστυνομικούς οικοδόμος, επικαλέστηκε το πάθος του για την τέχνη για να δικαιολογήσει την κλοπή κι υποστήριξε ότι είχε πάρει όλα τα μέτρα ώστε οι εκπληκτικοί πίνακες να μην υποστούν φθορές. Όμως εκτός από τους δύο που βρέθηκαν, το τρίτο έργο που είχε κλέψει, του Ιταλού Guglielmo Caccia, του έπεσε στην τουαλέτα και καταστράφηκε.

Το χρονικό

Όλα έγιναν στις 9 Ιανουαρίου του 2012. Όπως υποστηρίζει ο 49χρονος, τα ξημερώματα τρύπωσε στην αίθουσα που βρισκόταν ο πίνακας του Πικάσο κι ολοκλήρωσε το χτύπημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Με ένα κοπίδι τον έβγαλε από την κορνίζα, μπλόκαρε τον συναγερμό και όταν ο φύλακας έτρεξε προς το σημείο της κλοπής ήταν ήδη πολύ αργά.

Ο 49χρονος είχε ήδη πάρει τον δρόμο της εξόδου μαζί με τα άλλα δύο έργα τέχνης. Στις έρευνες μπήκε γρήγορα και η ΕΥΠ, αλλά τα χρόνια περνούν και οι ελπίδες για τους πίνακες εξανεμίζονται.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 29/06/2021