Υγεία

Κορωνοϊός: «Φρένο» στους βρετανούς ταξιδιώτες προς ΕΕ από Μέρκελ λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα»

28.06.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα επιδιώξει να απαγορευθεί η είσοδος όλων των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί.

Οι βρετανικοί Times, αποκαλύπτουν το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης να αποκλείσουν τους βρετανούς από την ΕΕ εξαιτίας της έξαρσης της μετάλλαξης «Δέλτα».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει η Βρετανία να χαρακτηριστεί «χώρα ανησυχίας» εξαιτίας της ευρείας διάδοσης αυτού του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2, το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, η γερμανική πρόταση θα συζητηθεί από ανώτερους ευρωπαίους και εθνικούς αξιωματούχους στην ευρεία επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και αναμένεται να συναντήσει αντίσταση από πλευράς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

Η καγκελάριος Μέρκελ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην επίσημη εξοχική του κατοικία στο Τσέκερς την επόμενη εβδομάδα.

Το Λονδίνο ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον Ιούλιο το σχέδιό του για να επιτρέπεται στους πολίτες του ΗΒ που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 να ταξιδεύουν απρόσκοπτα σε όλες τις χώρες, πλην αυτών στις οποίες κρίνεται πως υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτική από την «Άλφα». Μάλιστα, όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο είναι η Βρετανία, όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει κυριαρχήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αντικαθιστώντας το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος «Άλφα» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Η «Δέλτα» κυριαρχεί, επίσης, σε Πορτογαλία και Ρωσία, ενώ στο Ισραήλ τα κρούσματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου με τη χώρα να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Με τον τρέχοντα ρυθμό μετάδοσης, η εν λόγω μετάλλαξη αναμένεται να κυριαρχήσει κατά 70% στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου και κατά 90% μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ECDC.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/06/2021