Κόσμος

Καλημέρα από τους Έλληνες του εξωτερικού: Βόλτα στη Νορβηγία και την Ιαπωνία!

27.06.2021 | 06:43 Eνσωμάτωση

Βόλτα στη Νορβηγία και την Ιαπωνία μας κάνει σήμερα το Mega Σαββατοκύριακο, καταγράφοντας τις ζωές των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Είμαστε στη μεγαλύτερη λίμνη της Νορβηγίας. Έκανα ένα μάστερ στη Δανία, ήθελα να βρω δουλειά εκεί, αλλά τελικά βρήκα εδώ, και είμαι εδώ 7 χρόνια. Είναι πολύ όμορφα εδώ, δεν μπορώ να περιγράψω τη φύση, είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Η θερμοκρασία τώρα είναι γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου, έχει ακόμα κρύο και ψύχρα, αν και τις τελευταίες μέρες μας έχει κάνει καλό καιρό, φτάνει γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου. Ξημερώνει από τις 4 το πρωί. Νύχτα εντελώς δε γίνεται ποτέ, και γύρω στις 4 ανεβαίνει ο ήλιος το καλοκαίρι. Το χειμώνα είναι ανάποδα τα πράγματα. Τα καλοκαίρια έρχομαι, δε γίνεται καλοκαίρι χωρίς Ελλάδα, έχω ήδη κλείσει τα εισιτήριά μου. Δεν ξέρω πόσο θα μείνω εδώ, προς το παρόν έχω το σύντροφό μου εδώ. Εγώ θα ήθελα ένα καλοκαιρινό σπίτι στην Ελλάδα να μπορώ να έρχομαι τα καλοκαίρια.», εξήγησε η κ. Στεφανία Παπαδάκη, κάτοικος Νορβηγίας.

«Ο κορωνοϊός δεν μας επηρέασε τόσο όσο στην Ελλάδα, έχουμε τη φύση και γενικά μπορούμε να βγούμε αρκετά έξω στα βουνά. Είναι πολύ ακριβή η ζωή εδώ αλλά έχει καλούς μισθούς. Ο πρώτος μισθός είναι γύρω στα 2-2.500 ευρώ, αλλά για ένα μέσο διαμέρισμα το ενοίκιο είναι γύρω στα 1.000 – 1.200 ευρώ. Δεν ισχύει αυτό που σκέφτονται όλοι, ότι θα πλουτίσουν, αλλά αν σταθεροποιηθεί κάποιος σε μια δουλειά, τότε μπορεί να αρχίσει να φτιάχνει σιγά – σιγά τη ζωή του», πρόσθεσε η ίδια.

Καλημέρα από την Ιαπωνία!

«Στην εξοχή είμαστε, πίσω είναι τα λιβάδια με το ρύζι και οι διάσημες κερασιές που δεν είναι ανθισμένες τώρα. Εδώ η ζωή είναι διαφορετική, κάθε χώρα έχει τα καλά και τα άσχημά της, προσπαθούμε να περνάμε όσο καλύτερα γίνεται, να απολαμβάνουμε τα μικρά πράγματα», είπε από την πλευρά του ο Άρης Καραμπάς, κάτοικος της πόλης Ναγκόγια στην Ιαπωνία.

«Ο πατέρας μου είναι από την Καρδίτσα, εγώ έμενα κοντά στη Χαλκίδα. Το 2008 πήγα στον Καναδά, και το 2015 γνώρισα τη γυναίκα μου και φτάσαμε στην Ιαπωνία. Τα τελευταία πέντε χρόνια εισάγουμε ελληνικά προϊόντα στην Ιαπωνία. Ξεκινήσαμε με λάδι και μέλι, έχουμε ελιές, φυστίκια Αιγίνης, ελληνικά φουντούκια κ.ά.. Υπάρχει αγάπη για τους Έλληνες εδώ, οι άνθρωποι αγκαλιάζουν τη δουλειά μας, είναι καλά», εξήγησε ο ίδιος.

«Δεν έχουμε πολλά κρούσματα, τα σύνορα είναι κλειστά, δεν μπορούν να μπουν τουρίστες στη χώρα. Μας λείπει η Ελλάδα, όσο καλά και αν περνάμε», τόνισε κλείνοντας ο κ. Καραμπάς.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 27/06/2021