Ελλάδα

Ελληνικό: Στα 7 δισεκατομμύρια η επένδυση κατά την πρώτη δεκαετία υλοποίησης του έργου

25.06.2021 | 13:35 Eνσωμάτωση

«Έπεσαν» σήμερα οι υπογραφές για την μεταβίβαση των μετοχών του δημοσίου στην εταιρεία Lamda Development για το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Μετά τη σημερινή εξέλιξη μπαίνουν στα ταμεία του δημοσίου 647 εκατομμύρια ευρώ και ξεκινούν οι εργασίες οι οποίες θα αναμορφώσουν και θα αναβαθμίσουν ολόκληρη την περιοχή.

Με τις υπογραφές της Lamda Development και του Δημοσίου κόπηκε επίσημα και η κορδέλα έναρξης των έργων στο Ελληνικό.

Μετά από εφτά χρόνια το όραμα θα πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα αφού θα καταβληθεί στο ελληνικό δημόσιο το πρώτο τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα μεταβίβασης των 915 εκατ. ευρώ, ενώ θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και η Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ. Συνεπώς στο Ελληνικό Δημόσιο περνούν κεφάλαια 647 εκ. ευρώ.

Η ανάπλαση αναμένεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς καθώς και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι ολοκληρωμένα.

Στην τελευταία της ανακοίνωση η Lamda διευκρίνιζε πως διευθετήθηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ τα θέματα που σχετίζονται με την αναβλητική αίρεση που αφορούσε στην άδεια λειτουργίας του καζίνο. Επί της ουσίας η Lamda αποφάσισε να το αποδεσμεύσει από την όλη διαδικασία και η σύμβαση βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι επενδύσεις της πρώτης πενταετίας για την ανάπλαση της έκτασης των 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων θα ανέλθουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα αφορούν την κατασκευή βασικών υποδομών, ένα σημαντικό τμήμα του μητροπολιτικού πάρκων και πολυτελών κατοικιών, στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου και δύο πύργων επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στην αναβάθμιση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά με την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου και κατασκευή παραθαλάσσιου οικισμού με κατοικίες ήπιας δόμησης. Μέχρι και τον επόμενο μήνα η Lamda Development θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις των διαγωνισμών για την ανάληψη των εργασιών από κατασκευαστικές εταιρείες και της εκπόνησης μελετών από αρχιτεκτονικά γραφεία.

Στην πραγματικότητα η πρώτη άτυπη εκκίνηση έχει γίνει με την πραγματοποίηση των πρόδρομων έργων που αφορούσαν την κατεδάφιση και εκκαθάριση του χώρου από κτίρια.

Το Ελληνικό, είναι ένα έργο, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και αρχές αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής.

Όπως ανέφερε ο Λεωνίδας Καρπεναράκος: «Το έργο ανοίγει τις πύλες σε ανάλογες επενδύσεις στη χώρα μας. Το όρμα της εταιρείας είναι το μητροπολιτικό πάρκο. Δημιουργήθηκαν 10.000 θέσεις και αναμένονται άλλες 30.000».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/06/2021