Κόσμος

Έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού στην Πορτογαλία – Η ινδική μετάλλαξη έφερε πίσω τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους στο Ισραήλ

25.06.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού εν μέσω θέρους στην Πορτογαλία. Από αύριο και κάθε Σαββατοκύριακο η πρωτεύουσα Λισσαβόνα θα μοιάζει με απόρθητο φρούριο καθώς θα απαγορεύονται η είσοδος και η έξοδος από την πόλη.

«Η Πορτογαλία βρίσκεται ξεκάθαρα στην κόκκινη ζώνη και οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τη χαλάρωση του λόκνταουν», δήλωσε η Υπουργός Επικρατείας Μαριάνα Βιεϊρα ντα Σίλβα.

Χθες στην Πορτογαλία καταγράφηκαν 1.556 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός ρεκόρ από τον περασμένο Φεβρουάριο. Περισσότερα από 1.000 εντοπίστηκαν στη Λισσαβόνα, όπου επτά στις 10 νέες μολύνσεις είναι της μετάλλαξης «Δέλτα».

Εστιατόρια και καφετέριες θα κλείνουν στις 15:30 το μεσημέρι ενώ θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των πελατών. Γάμοι και βαπτίσεις θα γίνονται μόνο με το ένα τέταρτο των καλεσμένων.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό επίπεδο.

Τα κρούσματα στο Ισραήλ φέρνουν πίσω τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους επανέρχεται στο Ισραήλ μόλις 10 ημέρες μετά την απόσυρση του μέτρου.

Το μέτρο ξαναμπαίνει σε εφαρμογή σήμερα το μεσημέρι μετά την καταγραφή νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές από το Βορρά μέχρι το Νότο της χώρας.

Η πιο μολυσματική μετάλλαξη «Δέλτα» φαίνεται πως είναι μια από τις αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων. Το Ισραήλ είναι μια από τις 85 χώρες όπου έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη.

Η γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, προκαλεί ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στο Ισραήλ όπου το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως με το σκεύασμα της Pfizer.

«Τα σημερινά στοιχεία, αυτά που έχουμε από τα εργαστήρια αλλά και όσα άρχισαν να καταφτάνουν από όλο τον κόσμο, δείχνουν ότι το εμβόλιο μας είναι πολύ αποτελεσματικό και απέναντι σε αυτή την μετάλλαξη. Είτε αποτρέποντας την συμπτωματική νόσο είτε τη βαριά νόσηση και τη νοσηλεία», δήλωσε ο Αλον Ραπαπορτ, ο Διευθυντής Pfizer στο Ισραήλ.

Με πολλά από τα νέα κρούσματα να έχουν εντοπιστεί σε σχολεία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ κάλεσε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 12 ετών να εμβολιαστούν.

Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να φορούν τις μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/06/2021