Ελλάδα

Εμβολιασμός: Κύμα αναστάτωσης για τα εμβόλια AstraZeneca – Αγωνία για τη δεύτερη δόση

16.06.2021 | 16:51

Μεγάλη αναστάτωση και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα έχει προκαλέσει η απόφαση για το τέλος του Astrazeneca στους κάτω των 60.

Μετέωροι είναι πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες που έχουν κάνει την μία ή και τις δύο δόσεις με AstraZeneca. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση δεν θα πρέπει να διστάσουν να κάνουν και τη δεύτερη.

Ωστόσο, τα τηλέφωνα στα φαρμακεία είναι συνεχώς κατειλημμένα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους τονίζοντας πως οι ακυρώσεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Στη χθεσινή ημέρα είχαμε 9.123 εμβολιασμούς με Astrazeneca κι έγιναν 8.750 εμβολιασμοί. Ποσοστό 93% είναι το καθημερινό μας ποσοστό.

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Αθηνά Λινού για τη χορήγηση του Johnson& Johnson στις γυναίκες κάτω των 50.

Από το πρωί, δεκάδες νέοι ηλικίας 18-24 ετών έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού τους με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson.

straΟι ειδικοί επισημαίνουν πως όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι σοβαρές παρενέργειες εξαιρετικά σπάνιες.

Κύμα αναστάτωσης για τα εμβόλια AstraZeneca – Τι λένε οι ειδικοί

Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο δίνοντας σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα του εμβολίου της AstraZeneca εν συγκρίσει με τα σκευάσματα άλλων εταιρειών, ανέφερε: «Για συγκεκριμένη υποκατηγορία του πληθυσμού, κάτω των 60 και ιδιαίτερα γυναίκες, είναι πιο επικίνδυνο. Έχει μια αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης θρομβώσεων, εξακολουθεί να είναι βέβαια σπάνια, αλλά σε γυναίκες κάτω των 45 ετών φτάνει τη 1 στις 40.000. Αν μπορούμε να αποφύγουμε κι αυτό το μικρό ρίσκο, καλό θα ήταν να το αποφύγουμε.»

Για την επιλογή της Επιτροπής Εμβολιασμού να θέσει περιορισμό στην χορήγηση του AstraZeneca, o καθηγητής τόνισε: «Θα έπρεπε να έχουμε λάβει νωρίτερα αυτό το μέτρο. Να δούμε και το όφελος εμβολιάστηκαν αρκετοί ανθρώποι. Τώρα που έχουμε πολλά εμβόλια και διαθεσιμότητα μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε και το μικρό ρίσκο.»

Σχετικά με το αν κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca πρέπει να κάνει τη δεύτερο με το εμβόλιο άλλης εταιρείας, ανέφερε: «Συστήνω να κάνει τη δεύτερη δόση του AstraZeneca, είναι πολύ σπάνιο με τη δεύτερη δόση να εκδηλωθεί αυτή την παρενέργεια. Από την άλλη δεν έχουμε δεδομένα για τις περιπτώσεις δύο εμβολίων που να εξασφαλίζουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.»

Προσθέτοντας, πως: «Κάτι που δεν έχει συζητηθεί γενικά είναι ότι τα εμβόλια της AstraZeneca δεν χορηγούνται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, ενώ σε όλο τον κόσμο θεωρούνται εντελώς ασφαλή. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν αναφερθεί θρομβωτικά επεισόδια σε μεγάλους ανθρώπους.»

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 16/06/2021

Ελλάδα