Υγεία

Κορωνοϊός: Η σύσταση για το AZ έγινε την στιγμή που αποκλιμακώθηκε ο ιός – Πολλές οι ακυρώσεις

16.06.2021 | 18:47

Έντονη είναι η ανησυχία των πολίτων σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, για χορήγησή του στους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, «υπάρχουν αρκετοί» πολίτες οι οποίοι σπεύδουν στα φαρμακεία προκειμένου να αλλάξουν το ραντεβού τους ώστε να αποφύγουν πάση θυσία το εμβόλιο της AZ.

«Υπάρχουν αρκετοί που έρχονται στο φαρμακείο και η μόνη τους έγνοια είναι πώς θα αλλάξουν το AstraZeneca».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ομότιμο καθηγητή πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής, η ανακοίνωση μπορεί να μην ήταν επικοινωνιακά σωστή «εκ του αποτελέσματος», ωστόσο «δε συμμερίζομαι τις απόψεις ότι έπρεπε να αλλάξει νωρίτερα».

«Αγνοούν το κρίσιμο στοιχείο. Πάντα στα εμβόλια γίνεται ένα ζύγισμα, από τη μία το όφελος από το εμβόλιο και από την άλλη ο κίνδυνος, έστω ο πολύ μικρός, από το εμβόλιο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «δεν το σταματήσαμε 2 μήνες πριν γιατί η κυκλοφορία του ιού ήταν πολύ μεγαλύτερη και στη ζυγαριά βάραινε η προστασία από τον ιό. Σώθηκαν ζωές, μερικές δεκάδες ζωές».

Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα καθυστερούσε το πρόγραμμα των εμβολιασμών και «αυτό έχει κόστος ζωής».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε σαν να μην υπάρχει η νόσος Covid και να κρίνουμε μοναχά τις σπάνιες παρενέργειες».

Σχετικά με τη 2η δόση του AZ, ο καθηγητής τόνισε ότι «αν κάποιος δεν εμφάνισε τις σοβαρές παρενέργειες των θρομβώσεων με την 1η δόση, δε θα εμφανίσει με τη 2η, παρά μόνο σε πάρα πολύ σπάνια περίπτωση».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 16/06/2021

Υγεία