Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν κάθονται δίπλα δίπλα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, 558 ημέρες μετά τη Σύνοδο στο Λονδίνο οπότε και συναντήθηκαν για τελευταία φορά.
Στη συνάντηση που κράτησε 50 λεπτά, η Ελλάδα έβαλε στο τραπέζι τα μεγάλα ζητήματα της τουρκικής παραβατικότητας στο Aιγαίο, των προκλήσεων με τα δήθεν ερευνητικά σκάφη στην Ανατολική Mεσόγειo, αλλά και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στην επανεργοποίηση του κόκκινου τηλέφωνου, της απευθείας γραμμής για την αποφυγή των εντάσεων, με τον Τούρκο Πρόεδρο να επιμένει πως δεν πρέπει να επεμβαίνουν τρίτοι, όπως η ΕΕ, στα Ελληνοτουρκικά.
«Στην συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε την συνέχιση των μηχανισμών διαλόγου που αναθερμαναμε. Είχαμε ταύτιση απόψεων και για την προώθηση των θεμάτων θετικής ατζέντας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην Αθήνα, οι κινήσεις του σουλτάνου μπαίνουν στο μικροσκόπιο καθώς δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα ακόμα παιχνίδι τακτικισμών αφού στη Σύνοδο της ΕΕ στις 25 Ιουνίου θα κριθεί το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία.
Η Ελλάδα ποντάρει στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ να περάσει και πάλι το μήνυμα πως στη Μεσόγειο οι μόνες λύσεις που είναι δυνατές είναι αυτές που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Το… σχεδόν χειροφίλημα που άλλαξε το κλίμα μεταξύ Τουρκίας & ΗΠΑ
Ο σουλτάνος σε αυτήν τη Σύνοδο εμφανίστηκε με νέο προσωπείο και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ . Καθώς η χειραψία είναι απαγορευμένη λόγω της πανδημίας, το άγγιγμα της γροθιάς μεταξύ των δύο κατέληξε να μοιάζει με… χειροφίλημα από τον Ερντογάν.
Και όμως ο διαλλακτικός στις Βρυξέλες Ερντογάν είναι ο ίδιος άνθρωπος που ξεκίνησε με τις ευλογίες των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας για να πάει να συγκρουστεί με τον Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος άνθρωπος που ξεσπάθωνε πριν απογειωθεί πως δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να καταγελούν την Τουρκία για τη γενοκτονία. Ο αέρας των Βρυξελλών φαίνεται όμως πως έκανε το θαύμα του, αν και οι αναλυτές στην Τουρκία λένε πως επί της ουσίας τα αγκάθια παραμένουν.
Στην Τουρκία λένε πως με την στάση του ο Ερντογάν κατάφερε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όλα τα ζητήματα να πάνε σε ειδικές διμερείς επιτροπές, στην Τουρκία όμως η λίρα σημείωσε νέα υποχώρηση καθώς φαίνεται πως εξάλειψε τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα του πυραυλικού συστήματος S-400 που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία.
Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
Το ήρεμο καλοκαίρι που ποντάρουν τόσο οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι πολίτες, και το οποίοι φαίνεται να συμφωνήθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες, δε θα είναι και τόσο ήρεμο σύμφωνα με τον Γιώργο Φίλη, διδάκτωρ Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Για εμάς είναι, για τον τουρκικό λαό που μαστίζεται από την κρίση είναι, αλλά δε νομίζω να είναι για τον κύριο Ερντογάν, για τον λόγο ότι την 20η Ιουλίου, όπως έχει πει, θα κατέβει στην Κύπρο, όπου θα κάνει μια ανακοίνωση που θα επηρεάσει όλο τον κόσμο. Μάλλον ετοιμάζεται να πει ότι βρήκε κοίτασμα στην ΑΟΖ της Κύπρου άρα θα στείλει γεωτρυπικό μηχάνημα για να ξεκινήσει εξόρυξη», σημειώνει ο κ. Φίλης.
Επιπλέον, και σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις ανώτατων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Τουρκία θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο και «κατά πάσα πιθανότητα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας», τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά της σκάφη.
«Παρά τους ακροβατισμούς, δε θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι».