Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Έσπασε ο πάγος» – Βήμα για πιο ήσυχο καλοκαίρι

15.06.2021 | 13:13

Πεντακόσιες πενήντα οκτώ ημέρες πέρασαν από την τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν για μια χειραψία και για δυο κουβέντες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 πέρασαν πολλά, κυρίως μια άνευ προηγουμένου ένταση στα ελληνοτουρκικά με τις δύο χώρες να πλησιάζουν σε θερμό επεισόδιο με τη φρεγάτα «Λήμνος» και το «Oruc Reis». Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν και χθες για 50 λεπτά και όπψς όλα δείχνουν έγινε ένα βήμα προκειμένου αυτό το καλοκαίρι να είναι ήρεμο και ήσυχο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σε ένα ήρεμο καλοκαίρι συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν στα χεριά τους τα ελληνοτουρκικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος κατάφεραν να σπάσουν τον παγο με σκοπό την προωθηση μιας θετικής ατζέντας.

«Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, Ελλάδα και Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός», έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Στην συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε την συνέχιση των μηχανισμών διαλόγου που αναθερμάναμε. Είχαμε ταύτιση απόψεων και για την προώθηση των θεμάτων θετικής ατζέντας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα που πυροδοτούν εντάσεις αναμεσά στις δυο πλευρές: συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, οι προκλήσεις με τα ερευνητικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι η επανενεργοποίηση των δίαυλων διαλόγου με την γείτονά και σύμμαχο Ελλάδα, και η επίλυση των διμερών θεμάτων, θα ωφελήσουν την σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η κριτική από την αντιπολίτευση

Την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μη βάλει στο τραπέζι τα μεγάλα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ έχει η αντιπολίτευση.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση πάρα να πετάξει το τενεδακι παρακάτω στο δρόμο. Δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει αυτό το momentum που η Τουρκία είναι στριμωγμένη. Το μόνο που μπορεί να κερδίσει ο κ. Μητσοτακης μπορεί να είναι ένα moratorium θερινό», ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

«Ζητάμε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς τα πολιτικά κόμματα για το περιεχόμενο της συνάντησης», δήλωσε το ΚΙΝΑΛ.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού δεν πρέπει να κρύψει εκείνους τους παράγοντες που τροφοδοτούν νέους μεγάλους κινδύνους στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», ανέφερε το ΚΚΕ.

Ορόσημο για την πορεία των ελληνοτουρκικών είναι η Σύνοδος τη ΕΕ της 25ης Ιουνίου οπότε και θα κριθεί το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15/06/2021

Πολιτική