Κόσμος

Σύνοδος Ε.Ε. – ΗΠΑ: Λύση στην ανατολική Μεσόγειο βάσει διεθνούς δικαίου

15.06.2021 | 14:04

Μετά τη χθεσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου οι δυτικοί αποφάσισαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους, μια άλλη σύνοδος κορυφής μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο την επανεκκίνηση των ευρωατλαντικών σχέσεων.

Με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν. Βασική επιδίωξη του προέδρου των ΗΠΑ είναι η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων – που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση επί θητείας Τραμπ.

Μετά την κρίση στη σχέση επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, ο οποίος χαρακτήριζε «εχθρό» την ΕΕ και δεν έκρυβε την απαρέσκεια του για το ευρωπαϊκό σχέδιο, ο Τζο Μπάιντεν καταφθάνει με λόγο εντυπωσιακά διαφορετικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντάται το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκπρόσωπο των 27, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA στο προσχέδιο των συζητήσεων γίνεται αναφορά στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, ΗΠΑ και Ε.Ε. δηλώνουν αποφασισμένες να συνεργαστούν για μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές θα επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέσω διαλόγου.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15/06/2021

Κόσμος