Ελλάδα

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Σύγχυση και προβληματισμός μετά τις ανακοινώσεις για το σκεύασμα της AstraZeneca

15.06.2021 | 13:08 Eνσωμάτωση

Χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε σύσταση η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνεται στους άνω των 60 ετών κάτι που δημιούργησε σύγχυση και πανικό. Η επιτροπή επικαλείται αντίστοιχες δηλώσεις αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού αλλά και τη μείωση του ιικού φορτίου. Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση και περιμένουν τη δεύτερη. Πάντως ο Βασίλης Κικίλιας με δήλωση του πριν από λίγο συνέστησε η δεύτερη δόση με το AstraZeneca να γίνει κανονικά.

«Φρένο» στο εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 60 ετών, βάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή: 1 προς 150.000.  Με το ιικό φορτίο να έχει υποχωρήσει όμως δραστικά στη χώρα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid είναι πλέον συγκρίσιμος με τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων επιπλοκών από το συγκεκριμένο εμβόλιο στους πολίτες 59 ετών και κάτω.

Η ανησυχία και η επιφύλαξη των πολιτών απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο αποτυπώνεται στα ραντεβού που ακυρώνονται, αφού – αν και χαμηλό – το ποσοστό των ακυρώσεων με AstraZeneca (1,89%) είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τα αντίστοιχα ποσοστά για τα εμβόλια Pfizer και Moderna, 0,5% και 0,45% αντίστοιχα.

Τις επόμενες ημέρες, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα λάβουν sms που θα τους ενημερώνει για τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.

Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, συστήνεται να κάνουν τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο. Από τη σύσταση αυτή, εξαιρούνται μόνο όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν από το φθινόπωρο προς το χειρότερο, η Επιτροπή δεν αποκλείει την επιστροφή στις προηγούμενες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Προβληματισμός μετά τις ανακοινώσεις

Ανησυχία αλλά και μπέρδεμα έχει προκαλέσει στους πολίτες η αλλαγή της σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας. Και αυτό γιατί ενώ στις 24 Μαΐου οι ειδικοί τόνιζαν πως με «όποιο εμβόλιο αρχίζεις, με αυτό συνεχίζεις» πλέον κάτι τέτοιο δείχνει να μην ισχύει.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν κλείσει πρώτο ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca, να το αλλάξουν αν το επιθυμούν.

Όσοι έχουν κάνει ήδη πρώτη δόση με AstraZeneca, μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη, ενώ άνοιξε και ο δρόμος για την τεχνική mix and match, ώστε η δεύτερη δόση να γίνεται με άλλο εμβόλιο. Η τεχνική αυτή μπορεί να δώσει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι πολίτες που σπεύδουν να ακυρώσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, μετά και τη νέα οδηγία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/06/2021