Υγεία

Ανησυχία προκαλούν οι νέες οδηγίες για το εμβόλιο AstraZeneca

15.06.2021 | 16:53 Eνσωμάτωση

Την ώρα που οι πιο δύσπιστοι πρέπει να πειστούν για να σηκώσουν μανίκια, ήρθε η νέα οδηγία για το Astrazeneca να ταράξει τα νερά και ν’ ανοίξει νέο κύκλο αμφισβήτησης.

Τέλος το Astrazeneca για τους κάτω των 60 όμως και στους άνω των 60 που συστήνεται η ανασφάλεια είναι πλέον μεγάλη.

Την μεγάλη ανησυχία την έχουν όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση με Astrazeneca. Από το Λουξεμβούργο ο Έλληνας υπουργός Υγείας τους προτρεπει να μη διστάσουν να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Η διάκριση αυτή κάνει αυτούς που έσπευσαν να εμβολιαστούν με Astrazeneca – και δη τους 30ρηδες που δεν είχαν άλλη εναλλακτική – να νιώθουν σήμερα πολίτες β’ κατηγορίας.

«Δεν ξέρω όμως οι διαθεσιμότητα που υπήρχαν τότε στα εμβόλια γιατί το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί ταχύτερα ο πληθυσμός», είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες», ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης εμμένει στην άποψη πως ο μη εμβολιασμός αποτελεί λόγο απόλυσης.

«Αν ζητάτε τη γνώμη μου ασφαλώς και θα μπορούσε μια επιχείρηση να επικαλεστεί κάτι τέτοιο αν ο εργαζόμενος δουλεύει σε ένα κρίσιμο σημείο για την επιχείρηση αυτή».

Οι μόνοι που θα μπορούν ν’ αλλάξουν εμβόλιο στη δεύτερη δόση είναι όσοι παρουσίασαν κατά την πρώτη σοβαρές παρενέργειες όπως θρόμβωση. Την αίτηση γι’ αλλαγή όμως θα την κάνει μόνο ο θεράπων γιατρός από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Αν το κρίνει ο γιατρός του θα μπορεί να κάνει αίτηση για 2η δόση με άλλο εμβόλιο. Αφού γίνει η συζήτηση με τον γιατρό τότε θ’ αποφασίσει ο καθένας τι θα κάνει», δήλωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έδωσε τελικά το πράσινο φως στη μίξη εμβολίων καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα τους.

Το ακριβότερο από τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι εκείνο της Moderna έναντι 14 ευρώ. Ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Johnson & Johnson που στοιχίζουν 12 και 7 ευρώ αντίστοιχα ενώ το φτηνότερο αλλά κι εκείνο που δέχεται τη μεγαλύτερη κριτική είναι το σκεύασμα της Astrazeneca που κοστίζει μόλις 1,78 ευρώ.

Διαθέσιμα από αύριο θα είναι όλα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

«Όσοι φοβούνται ας κάνουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο»

«Όσοι έχουν προγραμματίσει και δεν έχουν ξεκινήσει να προγραμματίσουν να κάνουν άλλο εμβόλιο, και αυτοί έκαναν την πρώτη δόση και φοβούνται, να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο», δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος στο LIVE NEWS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται μεγάλος αγώνας για να αποτραπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας και πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. «Αυτή τη στιγμή, επειδή ο ιός είναι σε πλήρη ύφεση, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο η Επιτροπή Εμβολιασμών», δήλωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» εισήχθη ένας 37χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα και χωρίς να έχει εμβολιαστεί, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 15/06/2021