Ανεβαίνει το διπλωματικό θερμόμετρο ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις είναι νευρικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία φέρνει αντιρρήσεις σε πολλά σημεία ειδικά σε αυτά που ευνοούν την Ελλάδα.
Το θετικό για την Ελλάδα: Μπαίνει για πρώτη φορά παράγραφος κατά την οποία οι σύμμαχοι δεσμεύονται να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός συμμάχου ή όταν διακυβεύονται θεμελιώδεις αξίες και αρχές.
Δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε εξωτερική ή εσωτερική απειλή άρα αφορά και σε νατοϊκούς συμμάχους, και συνεπώς αυτό συμφέρει την Ελλάδα, διότι εάν η Τουρκία ξαναξεκινήσει τις προκλήσεις τότε θα πρέπει να λογοδοτήσει στο ΝΑΤΟ.
Επίσης οι Τούρκοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την παράγραφο που θέλει όλες τις ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη Λιβύη. Εδώ έγινε γνωστό ότι η Γαλλία είναι κάθετη και δεν θέλει να μείνει ούτε ένας Τούρκος στη Λιβύη.
Ακόμη, οι Τούρκοι θέλουν να υποβαθμιστεί η συζήτηση για εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ: αυτό διότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και όχι του ΝΑΤΟ, και συνεπώς θέλουν να αφήσουν την Κύπρο εκτός τραπεζιού. Δυστυχώς εδώ οι Ευρωπαίοι δε φαίνονται να φέρουν αντιρρήσεις στις αξιώσεις των Τούρκων.