Ελλάδα

Self test τέλος από τα φαρμακεία – Στις 19 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία διάθεσης

08.06.2021 | 16:58

Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6.

Self Test από τα φαρμακεία και επισήμως τέλος. Την ανακοίνωση, μέσω facebook, έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. «Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων»

Η απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που έλεγαν οι φαρμακοποιοί εδώ και μέρες. Ενώ οι πολίτες λένε πως ακόμα βρίσκουν τεστ στα φαρμακεία αλλά δεν ξέρουν αν θα τα κάνουν.

Στην Πάτρα που τα φαρμακεία δεν χορηγούν self test και οι πατρινοί που θέλουν να πάνε στις δουλειές και είναι υποχρεωμένοι να έχουν κάνει self test είναι σε απόγνωση Διευλκολύναμε την κυβέρνηση αλλά αυτόι είχε ημερομηνία λήξης λένε οι φαρμακοποιοί.

Στο κίνημα των Πατρινών εισήλθαν δυναμικά και τα φαρμακεία στο Ηράκλειο Κρήτης που προανήγγειλαν ως καταληκτική ημερομηνία διάθεσης την 19η Ιουνίου πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Και στην Θεσσαλονίκη όμως η αναζήτηση self test έχει εξελιχθεί σε κυνήγι του θησαυρού με τους πολίτες να χάνουν ώρες σε ουρές και βόλτες από φαρμακείο σε φαρμακείο μέχρι να βρουν τα υποχρεωτικά self test.

Ερχόντουσαν και περίμεναν υγιείς δίπλα σε ασθενείς με κόβιντ θα πουν οι φαρμακοποιοί υποστηρίζοντας πως η διαδικασία ήταν λάθος από την αρχή και κακώς μπήκαν τα φαρμακεία. Για παράταση που έδωσαν οι φαρμακοποιοί στην κυβέρνηση κάνει λόγο ο φαρμακευτικός σύλλογος θυμίζοντας πως η παράταση αυτή εκπνέει.

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με την χρήση εναλλακτικών καναλιών διάθεσης των self test τέτοια μπορούν να είναι τα σούπερ μάρκετ ενώ εξετάζονται και άλλοι πιθανοί τρόποι.

Σε κάθε περίπτωση τα τεστ θα παρέχονται δωρεάν όπως είπε o Άκης Σκέρτσος όσο παραμένουν υποχρεωτικά ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πάρουν τρία self test την επόμενη εβδομάδα.

19 Ιουνίου τέλος η δωρεάν διάθεση self test από φαρμακεία

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κι εκλέκτορας του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, κ. Κώστας Βαρδιάμπασης, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, για την αλλαγή στην πολιτική διάθεσης των δωρεάν self tests.

«Αρχές Απρίλη υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπ. Υγείας. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον κάκιστο προγραμματισμό. Είμαστε ικανοποιημένοι που ο ΕΟΦ και η διοίκησή του έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν. Δεν μας ανακουφίζει καθόλου που θα μοιράζονται από τα supermaket. Ποιος άλλος φορέας δέχθηκε να μοιράζει τα self test παράλληλα με τα φαρμακεία;Το πρόβλημα δεν είναι η αμοιβή, αλλά να έχουμε έναν αξιόπιστο συνομιλητή απέναντί μας, το Υπουργείο λοιπόν. Δεν θα ήταν σωστό να βοηθήσει μέρος του δημόσιου τομέα;», ανέφερε αρχικά.

«Αν το Υπ. Υγείας αποφασίσει ότι πρέπει για λόγους δημόσιας υγείας το μέτρο του self test… Προσωπικά θέλω να συνεχίσω να μοιράζω τα self test από τα φαρμακεία, εφόσον θέλει και η κυβέρνηση να τα μοιράσει στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαμε. Ο κ. Σκέρτσος λέει για supermarket και η διοίκηση του ΕΟΦ και ο κ. Κοντοζαμάνης λένε μόνο τα φαρμακεία», πρόσθεσε.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 08/06/2021

Ελλάδα