Υγεία

Κορωνοϊός: 4 περιπτώσεις θανάτου εμβρύου μετά από μόλυνση εγκύων

08.06.2021 | 09:15 Eνσωμάτωση

Έντονη είναι η συζήτηση γύρω από το κατά πόσο ο κορωνοϊός επηρεάζει τις εγκύους.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 4 περιπτώσεις ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου που οφείλεται στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την Αναστασία Κωνσταντινίδου, υπεύθυνη Περιγεννητικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο θάνατος σχετίζεται με τη νόσηση των εγκύων από κορωνοϊό και όχι με το εμβόλιο.

«Διαγνώστηκε ο θάνατος του εμβρύου μέσα στη μήτρα λίγες μέρες μετά τη διαπίστωση λοίμωξης της μητέρας από κορωνοϊό».

Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ενώ οι 2 ήταν ασυμπτωματικές και βρέθηκαν τυχαία θετικές μετά από αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

«Μέχρι τώρα στην εγκυμοσύνη πολλές μαμάδες γεννούν τα παιδιά τους και η έκβαση της εγκυμοσύνης είναι καλή», σημειώνει η κ. Κωνσταντινίδου, η οποία τονίζει ότι η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί «αν υπάρχει ευθεία αιτιολογική συσχέτιση με τον κορωνοϊό» ή αν ο θάνατος του εμβρύου οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.

Σημειώνεται ότι 2 από τις περιπτώσεις είχαν υποκείμενα νοσήματα που λειτουργήσαν επικουρικά στον θάνατο του εμβρύου, ενώ στην «εξέταση του πλακούντα και στις 4 περιπτώσεις παρατηρήθηκε μια πολύ σοβαρή και βαριά βλάβη».

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου, «το βέβαιο είναι ότι ο κορωνοϊός, σπάνια μπορεί να κάνει ζημιά στην εγκυμοσύνη», με το πρώτο που θα πρέπει να προσέχουν οι έγκυες να είναι η προστασία τους από τη μόλυνση.

«Το πρώτο είναι η προφύλαξη».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 08/06/2021