Υγεία

Ελπίδες για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ μετά την έγκριση φαρμάκου

08.06.2021 | 20:53 Eνσωμάτωση

Ελπίδες για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ δίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους το φάρμακο αντουκανουνάμπη που όπως λένε οι δημιουργοί του χτυπά το πρόβλημα στα αρχικά στάδιά του, στοχεύοντας τις συσσωρευμένες πλάκες μιας πρωτεϊνης, της β- αμυλοειδούς.

«Η αντουκανουνάμπη είναι ένα φάρμακο που πάει στον εγκέφαλο σε χαμηλές δόσεις. Διαλύει τις αμυλοειδείς πλάκες και βοηθά στον καθαρισμό τους, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα την επιβράδυνση της απώλειας μνήμης» σημείωσε ο καθηγητής Νευρολογίας Στίβεν Σαλογουέι.

Το φάρμακο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή. Πήρε έγκριση κυκλοφορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων με βάση τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία Biogen ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης και από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή.

Ο Άλντο Σερέσα, ασθενής Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, κάνει λόγο για αισθητή βελτίωση. «Έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και αισθάνομαι ότι τώρα πλέον δεν κάνω πολλά λάθη. Προηγουμένως δεν θυμόμουν που θα μπορούσα να βρω πράγματα στην κουζίνα. Τώρα το πρόβλημα μειώθηκε. Αρχίζω να βρίσκω περισσότερα πράγματα μόνος μου» υποστήριξε.

Επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας Biogen είναι ο Έλληνας γιατρός Στέλιος Παπαδόπουλος. Το φάρμακο έτυχε θετικής υποδοχής από αρκετούς γιατρούς και φροντιστές ασθενών που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτή τη νευροεκφυλιστική και θανατηφόρα πάθηση. Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του.

Πάντως η αδειοδότηση από τις αμερικανικές αρχές αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που ίσως αποδειχθεί ιστορικό με την ευρεία χρήση του φαρμάκου και την περαιτέρω αξιολόγησή του.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 08/06/2021