Ελλάδα

Tέλος στα δωρεάν self tests βάζουν οι φαρμακοποιοί στην Πάτρα

07.06.2021 | 20:11

Σε κίνδυνο βάζουν την υγεία χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την λειτουργία επιχειρήσεων φαρμακοποιοί στην Αχαία οι οποίοι αρνούνται πλεόν να διαθέσουν άλλα σελφ τεστ με τον φαρμακευτικό σύλλογο να επικαλείται φόρτο εργασίας. Το MEGA επικοινώνησε με τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί λύση. Αυτη την εβδομάδα πάντως οι εργαζόμενοι δικαιούνται να παραλάβουν από τα φαρμακεία 3 τεστ για όλο τον υπόλοιπο μήνα.

Ένα απίστευτο αλαλούμ προκαλούν οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας με την απόφασή τους να σταματήσουν τη διάθεση των δωρεάν self test για τους εργαζόμενους.

Επισήμως ο φαρμακευτικός σύλλογος αναφέρει πως το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά έχει να κάνει με τον φόρτο εργασίας.

«Διευκολύναμε το κοινό και το υπουργείο υγείας αλλά αυτή η κατάσταση είχε μία ημερομηνία που έληγε σήμερα».

Ωστόσο παρά την άρνησή τους να δίνουν τα δωρεάν τεστ, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να πωλούν τα rapid test που έχουν στα φαρμακεία τους. Αυτό σημαίνει ένα κόστος 7 ευρώ την εβδομάδα για κάθε εργαζόμενο, που ωστόσο δικαιούται όπως και οι υπόλοιποι δωρεάν τεστ.

Έτσι, μία τριμελής οικογένεια, με γονείς εργαζόμενους και παιδί στο σχολείο θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 21 ευρώ.

«Σήμερα δίνω και θα δίνω όσο έχω απόθεμα».

Το MEGA επικοινώνησε με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα δεν είχε βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

ΤΡΙΑ ΤΕΣΤ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Από σήμερα Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία 3 self test: ένα για κάθε εβδομάδα μέχρι τέλος Ιουνίου.

Η απόφαση για τη χορήγηση τριών self test για όλο το μήνα, έγινε δεκτή με ικανοποίηση και από τους φαρμακοποιούς.

«Θα αποσυμφορηθούν έτσι και τα φαρμακεία.»

Σε ορισμένα φαρμακεία, πάντως, λόγω μεγάλης ζήτησης δημιουργήθηκε προσωρινά έλλειψη.

«Τα πήραν όλα. Χαμός από το πρωί.»

Την περασμένη εβδομάδα διαγνώστηκαν 9.500 νέα κρούσματα. Πάνω από 4.000 αυτά αφορούν σε ασυμπτωματικούς φορείς που εντοπίστηκαν χάρη στη διενέργεια self test.

Για την τρέχουσα εβδομάδα οι εργαζόμενοι μπορούν κατ’ εξαίρεση να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα μέχρι και την Παρασκευή. Από τις 14 Ιουνίου, όμως, θα υποχρεούνται να κάνουν το self test το αργότερο μία ημέρα πριν προσέλθουν στην εργασία τους.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 07/06/2021

Ελλάδα