Υγεία

Εξετάζονται προνόμια στους εμβολιασμένους – Ανησυχία για 4ο κύμα τον φθινόπωρο

07.06.2021 | 13:07

Διευκολύνσεις και προνόμια έρχονται για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων έχουν δεύτερες σκέψεις ή επηρεάζονται από θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% μέσα στο καλοκαίρι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει οι εμβολιασμένοι να μην υποχρεούνται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ούτε και να κάνουν σελφ-τεστ, ενώ θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα κέντρα διασκέδασης.

Η Κύθνος, στην οποία έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των κατοίκων, θα μπορούσε – σύμφωνα με τον καθηγητή Τζανάκη – να απαλλαγεί άμεσα από τους περιορισμούς.

Η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος έχει οδηγήσει σε ύφεση την πανδημία, με αποτέλεσμα 28 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας, να βρίσκονται στο πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας και καμία στο κόκκινο. Όμως υπάρχουν περιοχές που διατηρούν υψηλό ιικό φορτίο και προβληματίζουν τους ειδικούς, αφού ανάμεσά τους βρίσκονται και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων αναμένεται να ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου, οπότε και τα ημερήσια κρούσματα εκτιμάται ότι θα έχουν μειωθεί κάτω από τα 1.000 ημερησίως.

Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η καταλληλότερη στιγμή για αυτή την κουβέντα είναι όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα εμβολίων για όλο τον πληθυσμό.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 07/06/2021

Υγεία