Οικονομία

Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες – Self test: Τι ισχύει σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα

07.06.2021 | 08:02 Eνσωμάτωση

Στις 09:00 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Οι 13.808 νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους τους φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τις 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Για τις 133 νέες επεκτάσεις προκύπτουν αυξήσεις ακόμη και 40%.

Με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης , η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα οι φόροι μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.478 περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους μετά το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Τι ισχύει με τα self test

Τρία δωρεάν self test για τον κορωνοϊό θα μπορούν να προμηθευτούν, μέσω των φαρμακείων, από σήμερα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Έτσι, από από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test: ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.

Η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο παροχής εργασίας, ενώ έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Σε περίπτωση τηλεργασίας ή νόμιμης άδειας, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την επιστροφή του εργαζομένου στο φυσικό του… περιβάλλον.

Κατ’ εξαίρεση ωστόσο για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στην εργασία, καθώς ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει το τεστ και να δηλώσει το αποτέλεσμα οποιαδήποτε ημέρα έως και την Κυριακή (13/06).
Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες πριν ο εργαζόμενος πιάσει δουλειά με φυσική παρουσία.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου θα μπορούν επίσης να προμηθευτούν τρία self test από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου.

Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 7–12 Ιουνίου, 14–21 Ιουνίου και 21–27 Ιουνίου.

Το self test είναι υποχρεωτικό για τους υπαλλήλους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους, ενώ πρέπει να το κάνουν έως και 24 ώρες πριν προσέλθουν στην εργασία τους και να υποβάλουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr μέχρι το τέλος της κάθε εβδομάδας.

Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 07/06/2021