Κόσμος

Τουρκία: Οικολογική καταστροφή στη θάλασσα του Μαρμαρά

06.06.2021 | 20:25

Ένα παχύ στρώμα μιας γλοιώδους οργανικής ουσίας, γλίτσα δηλαδή έχει εμφανιστεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, από τα Δαρδανέλια μέχρι την Κωνσταντινούπολη, και εξοντώνει τη θαλάσσια ζωή. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που πήρε όμως αυτές τις καταστροφικές διαστάσεις εξαιτίας της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Επιστήμονες προειδοποιούν ακόμα και για τον κίνδυνο χολέρας

Αγνώριστη έγινε η γραφική Θάλασσα του Μαρμαρά από το παχύ στρώμα της τοξικής γλίτσας που καταστρέφει τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα… Οι θαλάσσιοι οργανισμοί πεθαίνουν από την έλλειψη οξυγόνου, οι ψαράδες ανεβάζουν άδεια και κατεστραμμένα δίχτυα, οι προπέλες και τα πηδάλια των σκαφών μπλοκάρουν.

«Παλιά βλέπαμε ζαργάνες και αστακούς σε αυτά τα νερά. Τώρα δεν υπάρχουν ψάρια.»

Η βλέννα σχηματίζεται από τον πολλαπλασιασμό των φυκιών, του φυτοπλαγκτόν και άλλων μικροοργανισμών που τροφοδοτούνται από τα ακατέργαστα λύματα της Κωνσταντινούπολη και των γύρω περιοχών, μέχρι τα Δαρδανέλια. Το φαινόμενο επιδεινώνεται από την άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Η θαλάσσια βλέννα έχει εισβάλει στο λιμάνι μας τέσσερις φορές αυτή τη χρονιά. Πρώτα ήταν στα ανοιχτά αλλά μόλις φυσήξει το αεράκι έρχεται εδώ.»

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Πρωτοεμφανίσθηκε το 2007, όμως εφέτος παρουσιάζει τη χειρότερη έξαρση, καθώς εμφανίσθηκε στα βαθιά νερά από τις αρχές του έτους. Τούρκοι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσματικές ασθένειες όπως η χολέρα και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να εντείνει τους ελέγχους με συχνές αναλύσεις νερού.

Μετά από την κατακραυγή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε τώρα ότι θα λύσει το πρόβλημα, σαν να μην κυβερνά τη χώρα επί σχεδόν δυο δεκαετίες έχοντας διατελέσει προηγουμένως και δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

«Όπως καθαρίσαμε τον Κεράτιο Κόλπο, που ήταν μεγάλο πρόβλημα, έτσι θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτή τη συμφορά. Φοβάμαι ότι αν εξαπλωθεί και άλλο, στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Μαρμαρά, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να λάβουμε μέτρα χωρίς καθυστέρηση.»

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα για αυτή την κρίση καθώς και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα καθώς και μακροπρόθεσμα για τον έλεγχο των λυμάτων.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/06/2021

Κόσμος