Κόσμος

Βολιβία: Γυναίκες μαθαίνουν πολεμικές τέχνες για να αντιμετωπίσουν τους βίαιους συζύγους

06.06.2021 | 21:13

Στις Άνδεις οι γυναίκες της Βολιβίας κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας ώστε να αντιμετωπίσουν την ενδοοικογενειακή βία. Θυμίζουμε ότι το ποινικό σύστημα της χώρας σπάνια τιμωρεί τους άντρες που ασκούν βία στις γυναίκες τους.

Η Λουκρησία υπέφερε από την ενδοοικογενειακή βία όλη τη ζωή της.

Τώρα, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και με άλλες γυναίκες Αϊμάρα στα υψίπεδα της Βολιβίας, κάνει μαθήματα τάεκ βο ντο για να μάθει αυτοάμυνα.

Στις πόλεις με μεγάλο υψόμετρο στη Λα Παζ και το Ελ Άλτο, οι ιθαγενείς γυναίκες εκπαιδεύονται στις τεχνικές αυτοάμυνας φορώντας τις παραδοσιακές φούστες και καπέλα.

«Γιατί το κάνω αυτό; Για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τα χτυπήματα και τις κλωτσιές στο πρόσωπο, από τις γροθιές στα μάτια που κόντεψα να τυφλωθώ.»

Τα στοιχεία της Βολιβίας είναι απογοητευτικά.

Από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί περίπου 48 γυναικοκτονίες τις περισσότερες φορές από συντρόφους, συζύγους ή άλλα μέλη της οικογένειας.

Τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι οκτώ στις δέκα γυναίκες της Βολιβίας έχουν υποστεί κάποιο είδος βίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

«Οι δολοφόνοι των γυναικών είναι ευτυχισμένοι στους δρόμους και δεν υπάρχει φυλακή γι’ αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα οι γυναίκες πρέπει να προετοιμαστούμε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.»

Τα μαθήματα αυτοάμυνας διδάσκονται δωρεάν και ήδη οι γυναίκες που παίρνουν μέρος έχουν φτάσει τις είκοσι χιλιάδες.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/06/2021

Κόσμος