Υγεία

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τη μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό σε ορισμένες περιοχές της χώρας

05.06.2021 | 13:03 Eνσωμάτωση

Στην ταχεία εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, προκειμένου να υποστηριχθεί η πολιτική του ανοίγματος και της άρσης των μέτρων, ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, με ανησυχία παρατηρείται ότι σε κάποιες περιοχές οι εμβολιασμοί κινούνται σε πιο χαμηλούς ρυθμούς και κάτω μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εκστρατεία «Ελευθερία» κατά της Covid-19, με το 37% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και πάνω από το 20% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Παρόλα αυτά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά παντού με τους ίδιους ρυθμούς. Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα είναι οι περιοχές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ 14 ακόμα περιφερειακές ενότητες βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της χώρας.

Αν και η Ελλάδα απέχει ακόμα από το επιθυμητό τείχος ανοσίας, η πρόοδος των εμβολιασμών έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη.

Χαρακτηριστικά, σε μία εβδομάδα, οι νέες διαγνώσεις παρουσίασαν μείωση κατά 15% και κατά 10% ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις εντατικές.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η πανδημία πιθανώς οδηγείται σε ύφεση. Ωστόσο, οι τοπικές εξάρσεις και η αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφονται σε μια σειρά περιοχές, όπως Ρόδο, Κατερίνη, Νάξο, Καλαμάτα, δείχνουν πως η πορεία παραμένει εύθραυστη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμο να περιορίσουμε με τη συμπεριφορά μας τη διασπορά του ιού και με τον εμβολιασμό να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας της χώρας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/06/2021