Ελλάδα

Η Ελλάδα στις 3 χώρες της Ε.Ε. με «εξαιρετικής ποιότητας» ύδατα κολύμβησης

02.06.2021 | 13:38 Eνσωμάτωση

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν τα πιο καθαρά νερά. Οι καλοκαιρινές διακοπές συνδέονται άμεσα με το κολύμπι στη θάλασσα, γι’ αυτό και η ποιότητα του νερού αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την επιλογή του προορισμού.

Η χώρα μας είναι γνωστή για τις ατέλειωτες παραλίες της και τα καταγάλανα νερά της. Διακρίθηκε όμως και για την ποιότητα των υδάτων της, κατακτώντας την 3η θέση στη λίστα των χωρών με τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος, ακολουθεί η Αυστρία, η Μάλτα ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει η Κροατία. Στη χώρα μας, περισσότερες από 1.600 περιοχές κολύμβησης αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης με το 97% να διαθέτουν ύδατα εξαιρετικής ποιότητας, έναντι 83% στην Ευρώπη.

«Η υψηλή ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης, εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση που εγκρίθηκε τον Μάιο, θα βοηθήσει να διατηρηθούν υγιή και ασφαλή τα ύδατά μας και καθαρές οι θάλασσες και τα ποτάμια μας.»

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αξιολογείται ανάλογα με τα επίπεδα των βακτηρίων που ανιχνεύονται. Όταν χαρακτηρίζονται «ανεπαρκούς ποιότητας», τότε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα, όπως να απαγορεύουν την κολύμβηση, να ενημερώνουν το κοινό και να προβαίνουν σε κατάλληλες επανορθωτικές ενέργειες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/06/2021